Maire Miglai: Kas eakate päev võetaksegi ära? (1)

, Pärnu pensionäride liit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionäride arvates ei peaks omavalitsuspäeva sättima 1. oktoobrile, sest see langeb kokku rahvusvahelise eakate päevaga.
Pensionäride arvates ei peaks omavalitsuspäeva sättima 1. oktoobrile, sest see langeb kokku rahvusvahelise eakate päevaga. Foto: Ants Liigus

Kirjutama ajendas sotsiaal­demokraadist riigikogulase, kunagise Valga maavanema Rein Randveri kirjutis “Omavalitsused on riigi selgroog” (PP 24.04). Pealkirja väide ongi tõsi: omavalitsused korraldavad üldjuhul kohaliku elu kõiki valdkondi inimese sünnist surmani.

Loomulikult on omavalitsus väga tähtis haldusüksus ja vajab kindlasti ühte päeva aastas, et teha paus, kutsuda külalisi, kiita pidulikus õhkkonnas saavutusi, tõsta esile tublimaid, üle anda autasusid ja kingitusi väärikatele kodanikele heade saavutuste eest.

Tuleb välja, et kuidagi vaikselt ongi vastav eelnõu riigi­kogusse jõudnud, võetud menetlusse ja läbinud esimese lugemisegi aprilli algul.

Eelnõus on pakutud oma­valitsuspäevaks 1. oktoober, mis tekitab küsimuse:­ miks just see päev?

Kas lugupeetud riigikogu­lased ei teadnud või olid unustanud, et 1. oktoober on ÜRO peaassamblee initsiatiivil 1990. aastal kuulutatud rahvusvaheliseks eakate päevaks? Või ei lähe vanemaealised neile ­üldsegi korda?

Sel päeval tunnustatakse üle maailma eakate panust ühiskonda, pööratakse tähelepanu vananemisega seotud tervise- ja võrdse kohtlemise probleemi­dele. 1. oktoobril on ühtlasi rahvusvaheline muusikute päev, samuti on kirikupüha suur maarjapäev.

Mitme tähtpäeva ühitamine kahandab nende kaalukust, nii ei sobi rahvast killustada. Meie riigis on üle 400 000 pensionäri ja eakate päev on neile väga tähtis sündmus, igal pool riigis toimuvad eakate pidustused: kontsertaktused, spordiüritused, vastuvõtud, millest võtavad osa ja tervitavad omavalitsuste juhid, sponsorid, pereliikmed.

Kas nüüd siis tuleb istuda omakeskis, väikeses ringis või jätta üldse aktused ja kontserdid ära? Seeniorid saavad omavahel päevakeskustes kokku ­niikuinii, aga eakate päeval on toimunud enamat: suured pidulikud sündmused rohke osa­võtuga.

Selle looga seoses meenub Eesti rahvanaljanditest lugu “Ma võtan see pääv ära”, kus on tögatud tähtsaid härrasid. “Iidlane oln’ Suuremaal tööl. Valitseja põln’ hiidlase tööga rahul, üteln’: “Ma võtan see pääv ära”. Iidlane vastan: “Kui sa see pääva vetad, siis veta see kuu ning tähed kaa, tee see ilm tükkis pimeks.”” Tea, mis veel tehakse?

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles