Tõnu Kann: Milleks inimest ehmatada?

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu ühe mõõduga parkimistrahvid võivad jõukale tähendada mitte midagi, aga teiselt võtta nädala söögiraha.
Pärnu ühe mõõduga parkimistrahvid võivad jõukale tähendada mitte midagi, aga teiselt võtta nädala söögiraha. Foto: Urmas Luik

Sel nädalal väisas toimetust vana mees, mais saab 80, näpus kaks talle saadetud kurja kirja. Esimeses teatas linnale kuuluv ettevõte Pärnu Haldusteenused, et määras vanainimesele 30 eurot trahvi parkimistasu maksmata jätmise eest.

Teine oli vormistatud linnavalitsuse ametlikul kirjaplangil – vapp peal ja puha –, kus linn andis oma kodanikule teada 2012. aastal välja antud määrusest trahvida inimesi tasulisel parkimisalal parkimisõigust lunastava rahata auto seiskamise eest. Ühtlasi oli see sõnarohke dokument vastus mehelt linnavalitsusele esitatud vaidele. “Vaie on tühine, maksa, mees!” oli selle dokumendi sisu.

Häda on, et mees raius nagu rauda: tema auto esiakna taga vasakul, juhipoolsel küljel oli parkimiskell, mis andis talle õiguse linnavalitsuse ees Karja tänaval tunnikese parkida tasuta.

Mehe selgitust mööda pani ta kella üles kell 10.49 ja läks sealsesse Rimi poodi. Tagasi ­jõudis poest kell 11.07, ainult 18 minutit hiljem, ja, ennäe vanakurja, ­leidis eest trahviteatise oma auto esiklaasilt ­kojamehe vahelt.

Mees kõndis üle tänava raemajja, parkimiskell näpu vahel, ja esitas fuajees töötavale teabeametnikule vaide. Hiljem näidati talle nelja autost tehtud fotot, kus tõesti parkimiskell kuskilt ei paistnud, aga mehe kinnitust mööda polnud ühegi pildi peal seda kohta, kus parkimiskell oli: esiklaasi vasakut nurka.

Mees palus trahvi vähendada, võttes omaks, et ehk pidanuks kella akna parempoolsesse nurka või lausa keset klaasi panema, et kontrolöril lihtsam olnuks trahvimisel viga vältida. Ta helistas ­isegi abilinnapeale rahanduse alal, sest see tundus mehele loogiline käik, ja palus kõrgel linna rahaga tegeleval ametnikul trahv tühistada või seda natuke, nii poole võrra, vähendada. Rahandusala abi­linnapea Meelis Kukk lubanud vaadata, mis teha annab.

Ja vaataski. Eile teatas mees, et kuigi linn oli paberil ta vaide tagasi lükanud ja trahviteatise ­väljastanud, olla linnavõim ümber mõelnud ja talle teada andnud, et trahv on tühistatud. Ja õige ka, sest fikseeritud trahvimäärade ebaõiglus seisnebki selles, et karistab eri sissetulekuga inimesi erineva karmusega.

Rahatrahv, mis 3000se kuupalgaga ametnikule on jäätiseraha, on 300eurosest pensionist elatujale nädala toiduraha. Sedakorda pääses mees ehmatusega. Aga oli siis vaja inimest ehmatada?!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles