Reportaaž ja kaks mahukat galeriid: rahvast jätkus igasse avatud kalasadamasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimub teist korda üle-eestiline avatud kalasadamate päev. Pärnu Postimees põikab sadamatest läbi ja annab maakonna mereväravate melust ülevaate.

Pärnumaal on täna avatud Võiste ja Lindi sadam, Japsi kai ja kaluriküla Sauga jõe ääres.

Kaluriküla

Kalurikülas kestis melu õhtuni.

Kuigi kava järgi oli sadam kalurikülas Sauga jõe ääres avatud 8–14, ei paistnud sealsel melul 15 aegugi lõppu. „Meil pidu käib, sadam on rahvast tulvil, kõik ootavad suitsukala,“ rõõmustas rahvale kala ette tõstnud Lisett. „Suitsukala läks kastide kaupa, ma ei jõudnud seda ette andagi, järjekord oli nii pikk!“

Naine lisas, et niisamuti taheti kilode viisi värsket kala.

„Oleksite võinud meilegi pool kasti sutsukala jätta,“ kurtis ühtäkki kalaleti juurde tulnud proua.

„Ärge muretsege, uus last tuleb kohe peale,“ lohutas Lisett.

Korraldajatele appi tulnud Lisetile valmistab rahva suur huvi ürituse vastu rõõmu. „Hommikul poole üheksa aegu hakkas rahvas käima ja terve päeva on rahvas liikunud: ühed lähevad, teised tulevad,“ märkis naine. „Vahepeal oli, arvan, oma 300—400 inimest ikka.“

Äsja oli keeranud parklasse buss, mis pealinna rahvast tulvil.

Kella 15 paiku läks tindid jälle ahju.
Kella 15 paiku läks tindid jälle ahju. Foto: Erakogu

Kalurid müüsid värsket kala, suitsuräime, latikat ja ahvenat. Üks proua müüs kohapeal keediseid. Lõkke peal pajas podises kalasupp.

Peale kalade ostmise oli kalurikülla tulnutele korraldatud muudki huvitavat. Lõuna paiku hakkas rahva rõõmuks mängima Rivo Kajo bänd.

Eesti harrastuskalastajate liit andis lastele jõe ääres õngitsemise õpet. Siis korraldasid neile aga kalapüügivõistluse. 

Muu hulgas oli võimalik osa võtta fileerimise õpitoast.
Muu hulgas oli võimalik osa võtta fileerimise õpitoast. Foto: Erakogu

Terve päeva tegi huvilistele jõel lõbusõitu laeva Johanna kapten.

„Ilm on superluks!“ tundis heatujuline korraldustoimkonna liige rõõmu. „Päike paistab ja rahvas on liikvel!“

Melul Sauga jõe ääres ei pruugi lõppu tulla nii pea. „Tšillime siin õhtuni, kuni on rahvast!“ kinnitas kalamüüja. "Nii kaua kui on rahvast."

Japsi kai

Japsi sadamas nappis värsket räime.

Pärnu on teadaolevalt ainuke linn kogu riigis, kus linnakodanik saab kesklinnas osta läbi hooaja igal hommikul kalurilt otse värsket kala, see on nagu privileeg, mida tänane avatud kalasadamate päev Japsi kail ilmekalt tõestas.

Foto: Urmas Luik

“Iseenesest on see väga hea idee viia kokku kalurid ja need inimesed, kes armastavad kala, ja saada aru, kuidas kala siia randa jõuab. Kaluritele on see väga raske töö, kui meie tulime siia 11ks, öeldi mulle, et kalurid olid mere peal juba viiest ja kuuest või isegi varem,” kõneles maaeluminister Tarmo Tamm Japsi kail, mõeldes teist kevadet toimuvale avatud kalasadamate päevale. “Eesti on ju mereriik, meil on palju vett, meil on palju siseveekogusid ja me järjest rohkem hakkama armastama ja tarbima kalatooteid ja see teeb ainult rõõmu.”

Maaeluminister ütles, et tema lemmikkala on kevadel suitsulatikas, aga palju latikat viiakse riigist välja, sest eestlased tarbivad seda vähe. Aga Pärnust Japsi sadamast ostis Tamm kaasa värsket räime ja ütles, et praeb seda kodus ise nagu vanastigi, muna ja jahuga.

“Kindlasti ma ei unusta kodus kassi,” ütles ministergi.

Tamm tunnistas, et tal oleks olnud hästi mugav minna avatud kalasadamate päeval kodunt ainult 40 kilomeetri kaugusele Räpina kalasadamasse. Aga ta tuli Pärnusse vaatama ja oli üllatunud kai peale ja üritusest osa saama tulnud rahva hulgast. Otse paadist ostetud kala on tema kinnitusel kõige parem. Päeva eesmärk on viia inimesteni arusaam, kui raske ja hooajaline on kaluri töö.

“Välja läks meil täna paarkümmend paati, kuid ka kokkuostu on kala vaja, nii et kõike me siin müüki ei anna,” rääkis kalur Heiko, kes oli viimased ämbritäied paadist ostjatele välja kaalunud. “Eks ta ole tore, et meeles peetakse, aga jube rahvamass on koos, kai pealt müük ongi pigem vastutulek rahvale.”

Foto: Urmas Luik

Rahvas tungles suurte plastmasspangedega ja kilekotte avades Japsi jai peal, päike otsustas päevale oma sära lisada ja agaramad lapsõngitsejad püüdsid Jarko Jaadla õpetuste järgi oma kala kätte saada. Kalakokkade esindusnägu Vladislav Koržets seletas väsimata, mida kõike räimest teha annab ja et alati ei pea teda suitsuahju vardasse ajama.

Eksmaavanem Kalev Kaljuste oli üks neist, kes perega Japsi kaile kalavastaliseks tulnud, lootes lootis oma pange täis saada järgmisest paadist, mida rahvas pikisilmi ootas.

“Püüan räime suitsutada, ma pole seda kunagi teinud, aga naine praeb räime ja kindlasti jätkub kassile ka kala,” rääkis Kaljuste. “Kassil on raske aeg polnud, konservide peal üles kasvanud. Viin looduslikku toitu nüüd: meie oma kodumaist kala.”

Kaljuste arvates on selline algatus nagu avatud kalasadamate päev teretulnud. Näha on, et linnarahvas tahab tulla mere ja jõe äärde kohtuma tootjate, püüdjatega, osta nende käest värsket kala. Mereäärses riigis nagu Eesti ja merelinnas nagu Pärnu on otse paadi vastu tulemine suurepärane võimalus.

“Sööge kala!” kõlas lavalt üle sadade peade hüüdlause.

“Meil ei nüüd muud üle kui turult minna värsket kala ostma,” kurvastas üks linnaküla pereemadest, sest ka viimasena saabunud paadi hõbedane last kadus kiiresti ostjatesse kodunt kaasa võetud mahukasse taarasse.

Võiste sadam

Hommikul kella viiest Võiste sadamast merele läinud kalapaadid naasid raskes räimelastis.

Foto: Urmas Luik

Võiste sadamas algas kaluritele hommik enne nelja, sest esimesed kalapaadid läksid merele viiest ja naasid raskes räimlastis. Räim oligi enim ostetud kala, pangetäie hõbedase mereanni eest küsiti viis eurot. Ostjad ütlesid, et panevad räimed suitsu, marineerivad või praevad.

Foto: Urmas Luik

Kutseline kalur Kalle jättis perenime enda teada ja istus suitsukalaleti taga. Isuäratavad latikad ja teised suitsutatud kalad pakkumisel ja ostjaid sabatas sealgi.

Foto: Urmas Luik

Päev alles võtab hoogu ja rahvast saabub peredega ja autodele on juba kella 10 ajal keeruline võimalikult sadamavärava lähedal kohta leida.

Uudistamist jagub

Maaeluministeeriumi ja kalanduse teabekeskuse korraldataval üle-eestilisel avatud kalasadamate päeval saab tutvuda sadamatega seest ja väljast. Saab maitsta kohalikku kalatoitu, osta kaasa värsket kala ja kalatooteid ja võtta osa pereüritusest.

Igal sadamal on oma programm. Kohal on kalateadlased ja -kokad. Võimalik on osaleda käsitöötubades ja käia kalakohvikutes. Külastajate meelt lahutavad paadisõidud ja pillimehed, lastele toimuvad kalaõpitoad ja õngekoolitused.

Päeva korraldamist rahastatakse Euroopa merendus- ja kalandusfondist. Mastaapne üritus toimub teist aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles