Augustikuu toob Pärnusse teatrifestivali

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu teatrifestivalil astub üles eakas Soome legendaarne näitleja ja koomik Lasse Pöysti.
Pärnu teatrifestivalil astub üles eakas Soome legendaarne näitleja ja koomik Lasse Pöysti. Foto: Erakogu

Pärnus toimub 11.–13. augustini rahvusvaheline monoteatrite festival “Monomaffia”, mille kolmepäevasesse programmi kuulub üheksa monolavastust nii Eestist kui naaberriikidest.

Näha saab eri žanreid, lavastusi eri vanusegruppidele, noori ja kogenud teatritegijaid.

Festivali idee autor ja kunstiline juht on Indrek Taalmaa, programmijuht ja pressiesindaja Triinu Ojalo, tehnikaga tegeleb Roland Leesment, kes kõik on Endla teatrist, tegevjuht on Viivika Orula ja kunstnik Ervin Õunapuu.

Monolavastuse eriline aura

Korraldajate sõnutsi soovib “Monomaffia” Eesti teistest teatrifestivalidest erineda selle poolest, et keskendutakse näitlejale kui kesksele tegijale teatris, kelleta ei saaks teater kuidagi toimida. Monolavastused võimaldavad intiimset ja erilist kontakti näitleja ja publiku vahel – eheda sünergia tekkimist.

Triinu Ojalo väitel võib Eestis monolavastustena eristada rohkem komöödiaid, kuid “Monomaffias” püütakse näidata, et monoteater on võimeline rohkemaks. “Tahame tüüpilisi stand-up-komöödiaid vältida, mis ei tähenda muidugi, et festivalilavastustes nalja ei saaks,” selgitas Ojalo. “Tundub, et inimesed veidi kardavad üheinimeseetendusi, aga lavastuse kvaliteet ja emotsioon ei sõltu näitlejate arvust laval. Monotükis võimaldab väiksem distants näitleja ja publiku vahel lihtsamat kontaktiloomist ja teistsuguseid elamusi.”

Idee Pärnusse taas teatrifestival luua tekkis juba eelmisel aastal. Varem on Pärnus korraldatud nüüdseks Rakverre kolinud teatrifestivali “Baltoscandal”. Viivika Orula eestvedamisel 2010. aasta suvel korraldatud ja “Augustiks” nimetatud teatrifestival oli pühendatud improvisatsiooniteatritele.

“Eelmisel aastal alles otsisime oma nišši ja nägu,” meenutas Orula. “Indrek Taalmaal küpses juba tükk aega monoteatrite festivali idee ja nii otsustasime oma jõud ühendada.”

“Monomaffia” kulmineerub “Augustiunetuse” tänavafestivalil, mis hõlmab samuti mitut kaunist kunsti.

Saab nutta ja naerda

Festivaliprogramm tuleb tihe ja Ojalo sõnutsi on kõik osalevad lavastused väga hoolikalt valitud, teatrites ja teistel festivalidel oma kvaliteeti tõestanud. Soome legendaarne näitleja ja koomik Lasse Pöysti astub Pärnus üles monolavastuses “Liftieitaja”. Bengt Ahlforsi spetsiaalselt sellele näitlejale kirjutatud lavastust mängitakse Helsingi linnateatris juba kolmandat aastat täissaalidele.

“84aastane Pöysti hoidis saali oma peos esimesest minutist viimaseni, publikul olid pidevalt pisarad silmis, kas siis naerust või meeleliigutusest,” meenutas Orula oma teatrielamust.

Stockholmi Boulevard-teatern toob Pärnusse lavastuse “Hamlet – Stand up”, milles üks näitleja mängib, laulab, liigub ja tantsib läbi kõik “Hamleti” rollid.

Riiklik Puškini teatrikeskus Peterburist mängib festivalil Puškini “Gorjuhhino küla ajalugu”, kus ühe külakese allegoorilise loo kaudu vaadeldakse kogu Venemaa ajalugu.

Norrast tuleb “Monomaffiale” Visjoner Teatri lavastus “Ibseni naised”. Naiste elus olulistest hetkedest räägitakse Ibseni loomingu naistegelaste kaudu.

Eestist saab festivalil näha Vanemuise, Eesti draamateatri, Tallinna linnateatri, VAT teatri ja teatri R.A.A.A.M monolavastusi.

Etendused toimuvad Endla küünis, ärklisaalis ja suure saali lavale ehitatud black box’is, Lasse Pöysti esineb sanatoorium Tervise kultuurikeskuses.

Viieliikmeline žürii annab festivalil välja oma auhinna, milleks on preemia ja “Kirss”, mis kaunistab ka festivali logo: kirss leivaviilul.

Rohkem infot festivali kohta leiab selle kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles