Taani metoodika õpetab lasteaialapsi suhteid klattima

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheskoos õpitakse sallivust: erinevused on ­lubatud, oma arvamus on lubatud ja ­samuti õige.
Üheskoos õpitakse sallivust: erinevused on ­lubatud, oma arvamus on lubatud ja ­samuti õige. Foto: Mailiis Ollino

Juba seitse aastat on Raeküla lasteaias kiusamist aktiivselt ennetada püütud. Istutakse ringis ja mängitakse üheskoos õpetaja ja igaühe sõbra, lilla karukesega läbi iga päev suhtluses ette tulevaid olukordi, õpitakse märkama sobimatut käitumist ja teineteisega arvestama. “Kiusamine on see, kui keegi on näiteks maha kuk­kunud, aga sa narrid teda ikkagi edasi,” mõtiskles üks Pärnu Raeküla lasteaia kasvandikest, kui arutlesime kiusamise teemal.

Raeküla lasteaia vanemõpe­taja Eve Laidvee räägib, et kiusamise ennetamiseks loodud metoodikal “Kiusamisest vabaks!” on silmaga nähtavad tulemused. Lapsed on muutunud üksteise suhtes sallivamaks, saavad aru, et erinevused ja oma arvamus on ­lubatud. “Mängud on muutunud sõbralikumaks, arvestatakse üksteise arvamusega ja jagatakse ­asju,” täpsustas Laidvee.

Praegu rakendatakse Raekülas seda metoodikat kõikides aiarühmades, käesolevast õppeaastast alustati tasandusrühmas ja kavas on kaasata sõimerühmgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles