Galerii: linnavalitsus vabastati "terroristide" käest

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile õhtul nägi südalinnas ebaharilikku vaatepilti, kui ligemale poolsada politseinikku ja kaitseliitlast olid sisse piiranud vana kutsekooli ühiselamu ning mitme tunni jooksul kostis relvade paukumist.

Tavatu vaatepildi põhjustas suurõppus Siil, mille käigus imiteeriti olukorda, kui vaenulikud seltsimehed olid hõivatud linnavalitsuse hoone, mida imiteeriski vana ühiselamu, ja jõustruktuuridel tuli ehitis kiiremas korras vabastada.

Pärnu maleva lahingkompanii võitlejad said rühmaülem Madis Uuemaa sõnutsi juhtimisega edukalt hakkama ja ohvitser hindas oma meeste tegevust heaks. "Koostöö politseiga läks sujuvalt, kuigi me ei ole seda enne selliselt harjutanud," jäi Uuemaa rahule koostööharjutuse eesmärgi täitmisega.

Õppusel osales Pärnu linnapea Romek Kosenkranius, kes Siilil osalemise pärast viibib nädalasel puhkusel. Meeri kohustuste täitmisest ei pääsenud ta aga õppusegi ajal, nimelt pandi tema juhtima mängulist kriisisituatsiooni sattunud linnavalitsust, peale selle osales ta õppusel kontrollijana.

"Tsiviilisikud viidi majast välja ja politsei kontrollis perimeetrit. Kuna "vastased" olid relvastatud isikud, kutsuti maja tagasi hõivama Kaitseliit," rääkis Kosenkranius. "Mehed tegutsesid professionaalselt, kuid loomulikult on iga õppuse eesmärk näha väiksemaid vigu, et neid hiljem parandada. Üldjoontes võib aga rahule jääda."

Linnavalitsust tagasi vallutavate kaitseliitlaste hulgas oli Pärnu Postimehe reporter Joosep Laik, kes võtab samuti Siilist osa. Harjutuse järel tunnistas Laik, et õppuse algus oli keeruline. "Pole enam 20, pikalt põlvel olemine annab vahepeal tunda, kuid kui harjutus peale hakkas, tuli adrenaliin sisse ja see mure ununes ning vanad head ajad tulid meelde," jutustas ta. "Asjad sujusid ja ülesanne sai täidetud."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles