Teatrigaleriis saab uudistada Edgar Valteri suurejoonelist maalinäitust

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto Edgar Valteri maalist “Eedeni aia eelpost”.
Foto Edgar Valteri maalist “Eedeni aia eelpost”. Foto: Erakogu

Homsest õnnestub Pärnu Endla teatrigaleriis nautida Edgar Valteri maalinäituse “Performance” siiani kõige suuremat väljapanekut, mis jääb avatuks 16. juunini.

Valter hindas 74 maalist koosnevat sarja “Performance”, mille teosed on loodud 1989–1994, kõrgelt ja tundis, et oli jõudnud soovitud tulemuseni. Neis maalides on kõike liiga palju: olles justkui kaugete fantaasiate, mütoloogia, folkloori ja unenäomaailma segu, mis on vürtsitatud edgarvalterliku iroonia ja huumoriga.

“Tõuke nende piltide maalimiseks andsid omal ajal nähtud performance’id,” selgitas Valter toona. “Jälgisin seletamatult kummalise tundega asjaarmastajast näitlejat, kes püüdis sügava allteksti ja paljutähendusliku sümboolikaga kajastada inimese siblimist maailma laval … Otsustasin ka performance’iga katsetada. Aga maalides.”

Valter (1929–2006) oli maalikunstnik, raamatugraafik ja karikaturist. Ta alustas kunstitoodete kombinaadi dekooriateljee töölisena ja tegutses 1950. aastast iseõppinud vabakunstnikuna. Valteri esimene karikatuur ilmus 1944. aastal Õhtulehes, pärast mida on tema karikatuure-illustratsioone avaldatud paljudes nii Eesti kui ka välisriikide ajalehtedes ja ajakirjades. Ta illustreeris ligikaudu 250 raamatut, avaldas kaheksa karikatuurikogu, lõi vabagraafikat ja eksliibriseid ning tegutses järjepidevalt maalikunstnikuna. Raamatugraafikas paistavad silma tema lasteraamatujoonistused.

Valteri mitmekülgse kunstnikutegevuse vähem tuntud tahk on olnud tema maalilooming. Kunstniku kodukohas Võrumaal sündisid maalid, mis on inspireeritud vaheldusrikkast maastikutüübist ja sellesse kätketud arhailisest õhustikust.

Maalide keskmes on inimene, kes elab tasakaalustatud ja looduslähedases maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles