Pärnu uus ilmajaam hakkab varsti tööle (1)

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu jõe äärde sisse seatud ilmajaam vahetab peagi seni lennuväljal asuva välja.
Pärnu jõe äärde sisse seatud ilmajaam vahetab peagi seni lennuväljal asuva välja. Foto: Urmas Luik

Pärnus Tervise spaa taga jõekaldal mõnda aega tühjalt seisnud ilmavaatlusplats on lõpuks täitunud mitut masti mõõteriistadega. Keskkonnaagentuuri kommunikatsioonijuht Valdo Jahilo kinnitas, et 1. maist algas jaama prooviperiood.

Millal katsetamine läbi saab ja jaam ametlikult tööle hakkab, ei osanud ta öelda. Jaam tõrkuvat veel andmete serverisse saatmisel, nii ongi tarvis katsetada, et vead ilmsiks tuleksid.

Vastne ilmajaam on täisautomaatne: seal ei tööta ühtegi inimest. Vaatlusväljaku mõõteriistad soetati suuremas osas uued, sest lennujaama aparaate on tarvitatud juba üle kümne aasta ja need tulnuks nagunii välja vahetada. Ilma aitavad hinnata õhutemperatuurisensor, sadememõõtja, õhuniiskussensor, õhurõhusensor, pilvede hulka ja kõrgust näitav tseilomeeter ning seadeldis, mis määrab õhu läbipaistvuse järgi nähtavuse ja fikseerib sademed. Tuult mõõdetakse juba praegu üle jõe Pärnu sadamas ja seda dubleerima ei hakata.

Viimased 12 aastat lennujaamas asunud meteojaama südalinna toomine muudab Pärnu ilmateate päikeselisemaks, sest mere ääres on pilvi vähem kui Saugas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles