Hülged tulevad mererannale nagu konveierilt

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mailiis Ollino

Rannahooldajate tööpäev algab hommikul kell viis. Esimese as­jana sõidab OÜ Kesklinna Parkide siinne töödejuhataja Kalju Villota maasturiga läbi üle kümnekilomeetrise rannajoone, et sikutada sõiduki järelkärru vahepeal kaldale uhutud hülgekorjused.

Surnud karvakalade plaažile kandumine on igakevadine probleem. Nii palju suuri korjuseid kui tänavu pole aga varem olnud.

Eile varahommikul tiris Villota roobi abil kärru kuus hukkunud veelooma. Suvepealinnas piki rannajoont jalutavatele inimestele paratamatult avaneb vahel õnnetu vaatepilt. Nii lebas eile kella kümne aegugi üks korjus Mai rannas, umbes saja­kilone surnud isend aga muuli lähedal Vana-Pärnu plaažil.

Villota on tänavu rannalt oma 50 hüljest autokärule tõmmanud. “Eile viisin ära 12 hüljest, täna kuus,” lausus Villota üleeile hommikul kella kümne paiku enne uuele ringile ­minekut. “Ütleme, et päevas tuleb umbes kümme.”

Sellekevadised esimesed hülgekorjused jõudsid rannaliivale eelmisel nädalal, kui ilmad soojaks läksid. “Nüüd neid alles hakkab tulema,” lausus viis aastat suvepealinna randa hooldanud Villota kogemuse põhjal. “Ühel hommikul läksin kella kuuest, viisin oma viis hüljest ära. Õhtul kella kaheksaks oli neid sama palju tagasi.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles