Soome süda päästis poisi

Karl Hütt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helina ja Egert Harakk usuvad, et kõige hullem on möödas. Egert soovib sel aastal lõpetada põhikooli ja unistab reisimisest (pildil nende neljajalgne pere­liige Cas­sandra).
Helina ja Egert Harakk usuvad, et kõige hullem on möödas. Egert soovib sel aastal lõpetada põhikooli ja unistab reisimisest (pildil nende neljajalgne pere­liige Cas­sandra). Foto: Urmas Luik

Pärnus põhikooli lõpuklassis õppival Egert Harakkil algasid umbes kolm aastat tagasi südame rütmihäired. Põhjus peitus geenihaiguses, mis muutis südamelihast paksemaks. Ellujäämiseks oli vaja siirdamist.

Esimest korda tundis Egert, et midagi on valesti, kui tal tekkisid diivanil istudes rinnus valud. “Tundsin, et süda tuksus kiiresti ja valus oli, kuid see läks varsti üle,” rääkis poiss. Mõni aeg hiljem, kui tal samad sümptomid tekkisid, kutsuti juba kiirabi. Poiss viidi Pärnu haiglasse, kus talle tehti mõne päeva jooksul uuringud, misjärel lubati koju.

“Arvasime, et kasvav organism ja vast läheb üle ning pole midagi hullu,” rääkis poisi ema Helina Harakk. Nii aga kahjuks ei läinud. Nädalaid hiljem avaldus sama probleem uuesti. “Olime Eglisega (kaksikvennaga) kodus ja tekkis sama olukord,” lausus poiss. Sel korral suunati Egert lisauuringutele Tartu ülikooli kliinikumi (TÜK), kus toona vaid 14aastasel poisil diagnoositi kardiomüopaatia. Hilisemate geeniuuringute käigus selgus, et Egertil on geenihaigus Danon, millest tema südameprobleemid olidki tingitud. Peale Egerti avastati sama geenirike kaksikvennal, kellel seda avaldunud ei ole – Eglis on täiesti terve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles