Tornide vaatluspäeval silmati Pärnus üle poolesaja linnuliigi

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hirve tänava linnuvaatlustorn Pärnu rannaniidul.
Hirve tänava linnuvaatlustorn Pärnu rannaniidul. Foto: Ants Liigus

Nädalavahetusel tähistas Eesti ornitoloogiaühing tornide linnuvaatluspäevaga maailma rändlindude päeva.

Tulemused laekusid 13 tornist, kus vaadeldi ühtekokku 148 liiki linde, ja vaatluskohti külastas üle 70 huvilise.

Pärnus Hirve linnuvaatlustornis sai sulissõpru jälgida ornitoloog Eedi Leloviga ja seda võimalust kasutas 11 inimest. Kokku silmati Pärnus 52 linnuliiki.

Lelovi sõnade kohaselt nähti Pärnus huvipakkuvamatest isenditest isast soo-loorkulli ja Pärnu lahe rannikul kalastanud kalakotkast. "Palju oli väikekajakaid. Neil on praegu rändeperiood," selgitas Lelov.

Enim liike õnnestus tänavu registreerida Ilmatsalu vaatlustornist Tartumaal, kus kaheksa tunni vältel nähti 90 linnuliiki.

Seekordne tornide linnuvaatluspäev oli kõikjal soe ja päikeseline. „See oli küll meeldiv vaatlejatele ja torne külastanud huvilistele, aga paljudes kohtades täheldati just sooja ilma tõttu lindude väiksemat laulmisaktiivsust,” selgitas linnuvaatluspäeva koordinaator Tarvo Valker.

„Paljudes vaatluspaikades täheldati hanesid ja laglesid, kes just praegu jätkavad oma rännet arktilistele pesitsusaladele Loode-Venemaal ja Skandinaavias,” rääkis Valker.

Seekordsel tornide vaatluspäeval ei kohatud üliharuldasi tiivulisi, kuid siiski nähti palju põnevaid või äsja naasnud liike nagu rukkirääk, naaskelnokk, peoleo, kuldhänilane ja kukkurtihane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles