Meetrised haugipurakad ujusid järjepanu konksu otsa

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Mäeväli lasi pärast pildistamist üheksa kilo kaaluva ja 107 sentimeetrit pika haugi vette tagasi.
Erkki Mäeväli lasi pärast pildistamist üheksa kilo kaaluva ja 107 sentimeetrit pika haugi vette tagasi. Foto: Erakogu

Pärnu kalamehel Erkki Mäeväljal, kes ennegi on jõest pirakaid hauge välja tõmmanud, sikutas eile kaldale mitu kopsakat havi ja tema päevasaak ületas 40 kilo. Kalaõnn jätkus täna: lõunaks oli Mäeväli püüdnud viis suuremat haugi, kelle kogukaal küündis üle 30 kilogrammi.

Mäevälja sõnutsi on tal kalastades ette tulnud palju seiklusi, kuid eilne jääb meelde meelde veel pikaks ajaks.

Kui hommikul ei tundnud ükski uimeline landi vastu huvi, siis asukoha vahetamise ja proovimise käigus läks lahti lausa tulevärk: esmalt tõmbas Mäeväli jõest välja 2,8kilose, siis 1,8- ja seejärel taas 2,8kilose haugi. Seejärel rebis silmaga hinnates umbes viie-kuuekilone isend veest välja hüpates korralikke küünlaid tehes end konksu otsast.

Edasi pöördus õnn kalamehe kasuks, kes järgemööda sikutas kaldale mitu pirakat isendit. Esmalt sai Mäeväli kätte 8,5kilose haugi. „Pikkuse mõõtmine ununes, aga üle meetri oli ta ikka,” märkis ta.

Järgmisena tuli veest välja seitsme kilo raskune ja 102 sentimeetri pikkune haug. Veel natuke proovimist ja konksu otsas siples 6,5kilone ja 96sentimeetrine purakas. Ei möödunud palju aega, kui Mäeväli tõmbas välja üheksa kilo kaaluva ja 107 sentimeetrit pika haugi.

„See rõõm oli suur, sest olin kohta vahetanud ja esimeste heidetega oli selge, et keegi mu lanti jahib. Vahetasin lanti ja meelitasin ta ikkagi otsa. Korralik seiklus ja võitlus,” iseloomustas Mäeväli kala ülekavaldamist.

Enne püügipäeva lõppu jäi mehe õnge otsa veel 2,2kilone havi. „Hea päev oli, sattusin õigel ajal õigesse kohta,” rõõmustas Mäeväli kordaläinud püügi üle.

Kalamehe sõnade kohaselt meeldibki ta talle suuri kalu jahtida. Tema rekordhaug on tunamullu püütud 13,5kilogrammine isend. Niisuguseid päevi kui eile, mil välja sai tõmmatud mitu pirakat haugi, kes kaalusid kokku üle 40 kilo, tuleb siiski harva ette.

Kõik suuremõõdulised isendid lasi Mäeväli vette tagasi, kodus pannile panemiseks jättis ta tillemad haugid. „Minule jääb püügirõõm. Suured haugid, kes on valdavalt emased, saavad edasi järglasi tuua,” põhjendas ta. „Meil ühtegi seadust kalade suuruse kohta ei ole, kuid üle kolmekiloseid hauge ma koju ei vii.”

Tänagi hommikul võis Mäevälja kohata kalavetel. Lõunaks oli ta kätte saanud seitsmekilogrammise, kaks kuuekilost, neljakilose ja kolme ja poole kilose haugi.

Suurte kalade püüdmise retsept on Mäevälja väitel imelihtne: tuleb teada õigeid kohti ja kasutada parajalt suurt lanti. „Pirakaid hauge saab jaanipäevani, siis läheb vesi soojaks,” õpetas kalamees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles