Pärnakaid tunnustati vägivallaennetuse auhinnaga

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Flo Kasearu pälvis vägivallaennetuse auhinna <em>performance</em>’iga „Privaatsuse sooviavalduse ilmestamine“, mis tõi lavale Pärnu naiste tugikeskuses varju otsinud naiste kohtulood nende enda esituses.
Kunstnik Flo Kasearu pälvis vägivallaennetuse auhinna <em>performance</em>’iga „Privaatsuse sooviavalduse ilmestamine“, mis tõi lavale Pärnu naiste tugikeskuses varju otsinud naiste kohtulood nende enda esituses. Foto: Joonas Sisask

Mullu sügisel Pärnus alanud lähisuhte-vägivallavastane projekt ja kunstnik Flo Kasearu performance, mis tõi lavale Pärnu naiste tugikeskuses varju otsinud naised, pälvisid vägivallaennetuse auhinna, mille täna andsid üle president Kersti Kaljulaid ja justiitsminister Urmas Reinsalu.

Mullu sügisel algas Pärnu linnas projekt, et kolme–nelja kuu jooksul jälgida perevägivallaga kokku puutuvate asutuste tegevust ja koostööd ja katsetada uusi lahendusi. Loodud süsteemne rollijaotus ja selge tööstruktuur aitasid tublisti kaasa perevägivalla ohvrite paremale kohtlemisele Pärnus. Ettevõtmise algatanud ministeeriumid aga said mõtteainet, kuidas levitada Pärnu kogemust Eestis mujalgi.

Tunnustuse pälvis meeskond, kuhu kuulusid Üllar Kütt Lääne prefektuuri Pärnu politseijaoskonnast, Gardi Anderson Lääne ringkonnaprokuratuuri Pärnu osakonnast, Reelika Ruubel ohvriabi Lääne piirkonnast, Anne Jegorova kriisitelefoni juurest, Margo Orupõld Pärnu naiste tugikeskusest, Irene Peterson Pärnu linna lastekaitseosakonnast ja Jaanika Hein Tallinna vangla Pärnu kriminaalhooldusosakonnast.

Kunstnik Flo Kasearu tõi performance’iga „Privaatsuse sooviavalduse ilmestamine“ lavale Pärnu naiste tugikeskuses varju otsinud naiste kohtulood nende enda esituses.

Kasearu on oma uudsete algatuste ja suhtumisega muutnud paljude inimeste elu ja andnud kaasinimestele oskuse näha abivajajat ja ohvrile oskuse näha enda tugevaid külgi ja uusi võimalusi.

Justiitsminister Reinsalu sõnutsi tuleb vägivalda märgata ja ohver ei tohi ei jääda üksi. „Eesti ühiskonnas on oluline korduvvägivallatsejate tugevam mõjutamine. Eriti jäigalt tuleb suhtuda kalduvuslikkesse seksuaalkurjategijatesse,“ rõhutas Reinsalu. „Saatsime möödunud nädalal kooskõlastusringile kriminaalmenetluse reformi, mis aitab märkimisväärselt  kiiremini ja tõhusamalt vägivallale reageerida. Selge on see, et vägivallakuriteo, eriti korduva vägivalla puhul peab sekkuma kiiresti. Siin ootan suuremat aktiivsust ja koostööd ka riigiasutustelt. Hea näide on Pärnu pilootprojekti meeskond, kelle töö täna tunnustatud sai.“

President Kaljulaid tõdes: „Me elame Eestis, kus iga kümnes kuritegu on perevägivallakuritegu – see on ligemale kümme protsenti kõikidest kuritegudest. Üle poole neist on omakorda teod, mis on seotud praeguse või endise paarisuhtega. Vägivald pole pere siseasi, vaid ühiskonna probleem. Auhind tunnustab neid, kes iga päev teevad tööd selle nimel, et meil oleks vähem möödavaatamist ja rohkem märkamist. Kes soovib, võib probleemile panna hinnasildi: tagasihoidliku arvestuse kohaselt maksab perevägivald Eesti riigile igal aastal üle 100 miljoni euro.“

Vägivallaennetuse auhinnale esitati 40 kandidaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles