Reformierakond on Pärnus populaarseim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna noorliikmed. Foto on illustreeriv.
Reformierakonna noorliikmed. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

Pärnus on populaarseim partei Reformierakond, mida pooldas 37,7 protsenti küsitletutest, Keskerakonda eelistas 23,4 protsenti.

Pärnus, Tartus, Narvas ja Kohtla-Järvel küsitletud vastajate hulgas oli enim toetajaid Reformierakonnal – 37,7 protsenti, Keskerakonda eelistas 23,4, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 16,6 ja Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) 13,7 protsenti. Eesti 200 toetas suuremates linnades 2,3 protsenti poliitilise eelistuse välja öelnud kodanikest.

Muude Eesti linnade elanikest pooldas 33,6 protsenti Reformierakonda ja 16,1 protsenti EKREt. Keskerakonda eelistas väikelinnades 15,4 protsenti, sotsiaaldemokraate 12,6 ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) seitse protsenti. Eesti 200 leidis väikelinnades 5,9 protsendi poolehoiu.

Alevite ja külade elanikest pooldas Reformierakonda 35,1 ja EKREt 24 protsenti vastanutest. Maal oli suuruselt kolmanda toetusega SDE kümne protsendiga, Eesti 200 pälvis 9,3protsendise toetuse, Keskerakond ja Vabaerakond mõlemad 6,8 protsenti ja IRL 5,5 protsenti.

Tallinnas pooldas ​Keskerakonda mai esimeses pooles 42 protsenti kodanikest ja Reformierakonda 24 protsenti. SDE toetus oli pealinnas 13 protsenti, EKREt eelistas 7,5 protsenti ning Isamaa ja Res Publica Liitu pooldas 5,2 protsenti. Uut võimalikku poliitilist liikumist Eesti 200 toetab pealinnas 3,6 protsenti.

Erakondade toetustabelit kõiki kodanikke arvestades juhib ikka veel Reformierakond 32 protsendiga, teist kohta hoiab Keskerakond 21 protsendiga, kolmas on EKRE 16,7 ja neljas SDE 11,9 protsendiga. Eesti 200 pälvis kuue protsendi toetuse, IRLi pooldas 5,1 protsenti, Vabaerakonda neli ja Eestimaa Rohelisi 2,9 protsenti. Nii Rahva Ühtsuse Erakonda kui ka Eesti Iseseisvusparteid toetas 0,2 protsenti küsitletutest.

Kantar Emor näitab erakondade reitinguprotsente nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega “ei oska öelda” vastanute protsent elimineeritakse. Andmete näitamise selline viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Mais oli nende, kes vastasid “ei oska öelda”, osa 22,5 protsenti. Maksimaalne statistiline viga on ±3,1 protsenti.

Kantar Emor küsitles 10.–16. maini veebiintervjuude meetodiga 888 kodanikku vanuses 18–74 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles