Kui piimakarja kasvatav Mätiku talu on mahetootja 2001. aastast, siis Mätiku talumeierei, kus valmivad eri sorti juustud, keefir, jogurt, või, hapukoor, kohupiim, pälvis mahetunnustuse mõni nädal tagasi.
Tellijale
Mahelehm elab intensiivfarmi veisest kolm korda kauem
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meierei perenaine Mirjam Pikkmets selgitas, et kuigi kogu toorpiim oli ammu mahe, tuleb sellest midagi tootma asudes mahetunnustuse tarvis esitada taotlus, mis omakorda tähendab veterinaar- ja toiduameti lisakontrolle ja -paberimajandust.
Kogu Mätiku meierei tootevalik ei ole veel mahe. “Juustule paneme 700 grammi kohta kaks grammi ürti. Kui need 700 grammi juustu on tehtud mahepiimast, aga see kaks grammi ürti pole mahe, ei ole toodegi mahe,” seletas Pikkmets, kel need kaks ürti mahedal kujul seni leidmata.