Taimekaitsetööd nõuavad ülimat ettevaatust

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimekaitsevahendi pritsimine põllul.
Taimekaitsevahendi pritsimine põllul. Foto: Meelis Meilbaum

Seoses taimekaitse kõrghooajaga tuletab põllumajandusamet meelde taimekaitsevahendite ohutu kasutamise nõuded.

“Mesilaste ja teiste kasulike putukate kaitsmise eesmärgil kehtib Eestis juba aastaid õhust pritsimise ja kõikide õitsvate taimede, sealhulgas umbrohu pritsimise keeld. Samuti on mesinikel ja taimekaitsetööde tegijatel omavaheline teavitamiskohustus,” rääkis taimekaitse peaspetsialist Riina Pärtel.

“Erandina võib õitsvaid taimi pritsida ainult siis, kui vahendi kasutusjuhendil on vastav märge. Sellisel juhul võib taimekaitsevahendit kasutada varahommikusel või hilisõhtusel ajal, mil mesilased ei lenda, 22– 5.”

“Põllumehel tuleb vähemalt 48 tundi enne taimekaitsevahendi kasutamist teavitada kõiki mesinikke, kes on endast teada andnud ja kelle mesitarud asuvad kahe kilomeetri raadiuses pritsitavatest põldudest,” ütles Pärtel.

Kasutada on lubatud üksnes Eestis ametlikult registreeritud ja konkreetseteks tõrjetöödeks mõeldud vahendeid. Järgima peab kõiki kasutusjuhendi nõudeid, sealhulgas veekaitsevööndis kehtivaid piiranguid. Pritsida ei tohi, kui tuul puhub kiirusega üle nelja meetri sekundis ja õhusooja on üle 25 kraadi. Samuti tuleb arvestada tuleb tuule suunda lähedaste objektide suhtes, et ära hoida nende saastumine. Tööde ajal on kohustuslik kasutada isikukaitsevahendeid. Taimekaitseseade peab olema töökorras ja läbinud tehnilise kontrolli.

Taimekaitsevahendeid tohib majandus- ja kutsetegevuses kasutada ainult isik, kes on läbinud vastava koolituse ja omab taimekaitsetunnistust.

Tunnistuseta võivad vabamüügis taimekaitsevahendeid kasutada hobiaednikud koduaias ja oma tarbeks kasvatatavatel kultuuridel.

Ohutusnõudeid peavad järgima kõik: nii põllumehed, hobiaednikud, maanteede ja raudteede hooldajad, karuputke tõrjujad, haljastajad ja muud mittepõllumajanduslikel aladel taimekaitsevahendite kasutajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles