Kevad toob doonoritelgid taas linnapilti

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonor Pärnu veretalituse telgis verd loovutamas.
Doonor Pärnu veretalituse telgis verd loovutamas. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu haigla veretalitus kutsub sel nädalal kõiki Pärnu Keskuse juurde Martensi väljakule doonoritelki verd loovutama.

Verd saab loovutada teisipäeval ja kolmapäeval 11–16.

“Doonoritelgi külastamiseks tuleb varuda aega umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab viis kuni kümme minutit. Möödunud sügisel loovutas telkides verd kokku 230 tublit doonorit, nendest esmadoonoreid oli 35. Korraga võetakse inimeselt 450 milliliitrit verd, seega koguti kevadel 103,5 liitrit verd,” rääkis Pärnu haigla kommunikatsioonispetsialist Eda Amur.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud vähemalt 50 kilogrammi kaaluv inimene vanuses 18–65 eluaastat. Eelmistel päevadel on vereloovutajal soovitav tarvitada rohkelt vedelikku: vett, mahla või taimeteed. Samuti võiks süüa väherasvast toitu.

Doonoriverd läheb tarvis rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuse ja paljude muude haiguste korral. “Pärnumaa doonorite moto „Soov aidata on kauneim soovide seas“ võtab tabavalt ja lühidalt kokku põhilise, mis on inimesi motiveerinud head tegema ajast aega: soov kaasinimest aidata,” ütles Amur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles