Jüri Lebedev: Kolemajadega Pärnu vajab ravi (1)

Jüri Lebedev
, Pärnu linnavolikogu liige (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantin Pätsi vanematele kuulunud maja Raekülas.
Konstantin Pätsi vanematele kuulunud maja Raekülas. Foto: Urmas Luik

Via Balticalt linna sisse sõites meenutab Pärnu sümpaatset ja tublit vanadaami. Ei ole vahet, kas jõuda suvepea­linna Tallinna või Riia poolt, turistile avaneb üldiselt ühtmoodi vaade. Enamiku hooneid on usinad linlased korrastanud, silm puhkab ja ... siis kaotab daam oma võlu. Ta avab suu, kus tervete hammastena tunduvate ­vahele on end osavalt sättinud pooleldi väljatõmbamist vaja­vate hammaste-hoonete varemed, mis kaariesest puretuna üldvaadet risustavad.

Näiteid ei tule kaugelt otsida. Pealinna poolt Pärnu sõites jõuab suurema ehmatuseta peaaegu Tallinna maantee ja Jannseni ja Rääma tänava ristmikuni, kus vasakut kätt paistvad muidu ilusa puitarhitektuuriga hooned tekitavad oma hoolitsematusega õõva.

Riia poolt tulles ei ole olukord sugugi parem. Konstantin Pätsi vanemate rajatud maja Raekülas kannab küll mälestustahvlit, kuid kõik muu on kahjuks unarusse jäetud. Sealt edasi on end enne Papiniidu ristmikku sisse seadnud kaminaid reklaamiva viidaga sara, mis näib olevat nii mäda, et püsti hoiab seda üksnes seesamune reklaamsilt. Nii need hooned vahetuvad. Hea jupp tublide ­linnakodanike kodusid, sekka mõni kaariesest puretud tondiloss, millel Sööbik ja Pisik on uksed-aknad hädapärast laudadega kinni tagunud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles