Silvia Paluoja: Tiigri kustunud silmad

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WiFi ruuter.
WiFi ruuter. Foto: SCANPIX
  • Aga e-riik pole kättesaadav Pärnuski, selles uues mõistes linnas.

Vägeva hüppe teinud IT-tiigri silmad on kustunud ja Eesti kui e-riigi edulugu lõpeb maal siis, kui puud lehte lähevad. Internetis kiireks asjaajamiseks sõidab e-riigi kodanik ­kodust kilomeetreid kaugele, enamasti vallakeskusesse. Näiteid jätkub, peale selle ­kõnet sõnapealt katkestavad mobiililevi augud.

Aga e-riik pole kättesaadav Pärnuski, selles uues mõistes linnas. Hiljuti ajas üks ettevõtja enda sõnutsi internetti taga, toeks teenust osutava firma esindaja, kes ronis lõpuks pikka redelit pidi katusele ja tõstis seal “kopsiku” kõrgema lati otsa.

Sellepärast, et mast, millest signaal peab taluni jõudma, jääb Kavarusse lehte läinud metsa varju.

Alles see oli, kui teleris reklaamiti interneti- ja tele­teenust kopteri lennukiirusel kohaletoovat firmat näitleja Üllar Saaremäe kehastuses. Kuid siingi on oma aga. Külas, kus naabrid kasutavad selle hüperfirma teenust, kuid nende vahepeale jäävas talus ­pole signaali või on juhul, kui peremees enda majaümbruses lageraide teeb.

Kui seda metsa ees ei oleks – seda tõdes Juhan Liiv. Möödunud on 124 aastat ja ­e-riigi alam hüüatab nagu prosaist, sest kui seda metsa ees ei oleks, jõuaks e-riik temani igal aastaajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles