Pärnumaa naiskodukaitsjad tegelesid koormusmatkal vangidega

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa naiskodukaitsjad.
Pärnumaa naiskodukaitsjad. Foto: Erakogu

Järvamaal koormusmatkal ehk sõjalisel patrullvõistlusel jäi Pärnumaa naiskodukaitsjate esindus kuuendaks, poolteise ööpäevaga läbis täisvarustuses võistkond 68 kilomeetrit. Pärnumaa võiskonnas olid kogenud ja katsumusi ületama harjunud Andria Hüva, Tiina Kadak, Marje Arumäe ja Kristiina Sireli.

“Naiste sõnul oli seekordne koormusmatk eriline, sest kontrollpunktidevahelised kaugused olid tavapärasest väiksemad ja nii tuli neil rajal lahendada üle 20 ülesande,” vahendas Naiskodukaitse Pärnumaa ringkonna esinaine Karmen Vesselov toimunut. “Kõige meeldejäävam oli neile seekord hobuse rakendamine, kus video vaatamise järel toodigi nurga tagant välja päris hobune, kes tuli õigesti rakkesse panna.”

Tavakohaselt oli kavas luureülesanne, kus võistlejad pidid nähtamatuks jäädes mõne tunniga tegema kindlaks vaenlase asukoha, vastaste arvu, relvastuse ja muu luureraportiks vajaliku. Haaravaimaks katsumuseks nimetasid osalejad vanglaülesannet, mil näiliselt avarii teinud sõidukist jooksis välja kaks tursket vanglariietes meest, kellelt oli tarvis ohtlikud esemed ära korjata ja neid rahustada.

Võistlejate kinnitusel oli neil palju kasu üleelamiskursusel õpitust, näiteks sellest, kuidas teha tuld või säilitada öises jahedas metsas võitlusvaim. Naiskodukaitse esinaise Airi Toominga ütlust mööda ongi koormusmatk väärtuslik, sest annab võimaluse kasutada väljaõppes omandatud teadmisi ja oskusi äärmuslikes tingimustes.

Naiskodukaitse 22. koormusmatka korraldas Järvamaa rinngkond koostöös Kaitseliidu Järvamaa maleva ja muude ametkondadega. Rajale läks 16 võiskonda.

“Pärnumaa naiste abijõud olid kaitseliitlased Henry Olde ja Arti Rattam, rajal nad ei saanud naisi aidata, küll aga võisid neid ergutada kontrollpunktides ja finišisse tulid nad vastu suisa tordiga,” jutustas Vesselov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles