Galerii: Martensi väljakul saab verd loovutada

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnus Martensi väljakul on täna kella 11st kaheks päevaks üles seatud doonoritelgid, kus soovijail on võimalik annetada verd.

Esimese poole tunni jooksul oli telki jõudnud juba 25 inimest, kellest 15 verd loovutas. Kümmekond inimest oli aga tagasi saadetud, kuna nad ei vastanud doonorinõuetele.

“Doonoritelgi külastamiseks tuleb varuda aega umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab viis kuni kümme minutit. Möödunud sügisel loovutas telkides verd kokku 230 tublit doonorit, nendest esmadoonoreid oli 35. Korraga võetakse inimeselt 450 milliliitrit verd, seega koguti sügisel 103,5 liitrit verd,” rääkis Pärnu haigla kommunikatsioonispetsialist Eda Amur.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud vähemalt 50 kilogrammi kaaluv inimene vanuses 18–65 eluaastat. Eelmistel päevadel on vereloovutajal soovitav tarvitada rohkelt vedelikku: vett, mahla või taimeteed. Samuti võiks süüa väherasvast toitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles