Pärnumaa kinnisvaraturg näitab stabiliseerumise märke

, Ober-Hausi Kinnisvara ASi hindaja/analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Rätt.
Rain Rätt. Foto: PP

Võrreldes eelmise aasta talve ja kevadega, on kinnisvara ostu-müügitehingute arv ja rahaline maht samal tasemel. Vastupidi üldisele arvamusele ei ole vähemalt reaalsete tehingute baasil käesoleval aastal välismaalaste osa Pärnumaa kinnisvaraturul kasvanud.

Korterite pinnaühiku hind on liikunud vaikselt tõusujoones, kuid siinkohal tuleb märkida, et rohkem on ostetud soodsas asukohas kvaliteetseid objekte. Tehingute arv pole korterite puhul kasvanud, samal ajal on alates jaanuarist suurenenud korterite müügipakkumiste hulk ja tänavu kevadel ongi juba vähem tehinguid korteritega kui mullu aprillis-mais. Valdav osa tehinguid on tehtud kahetoaliste korteritega ja hinnavahemikus 500–800 eurot ruutmeetri kohta.

Käesoleval aastal on tõusnud Pärnu korteriturul kesklinna osa ja enamik tehinguid on toimunud kesklinna piirkonnas hinnavahemikus 1000–1350 eurot ruutmeetri eest. Eelkõige on välismaalastel huvi keskmisest oluliselt kallimate eksklusiivsete kesklinna ja rannalähedaste korterite vastu.

Pärnumaa elamumaa kruntide turul on toimunud ligemale 50 protsenti vähem tehinguid, võrreldes mullu sama perioodiga, kuid ostetud on – nagu korterite puhul – hinnatud asukohas objekte. Enamik tehinguid mahub hinnavahemikku 10 000 – 20 000 eurot. Samamoodi eramutega tähtsustub klientidele järjest enam asukoht ja jätkub hindade diferentseerumine asukohast lähtuvalt.

Korterite üüriturul ületab kohati nõudlus pakkumist. Samal ajal on viimastel kuudel sesoonsusest tulenevalt kasvanud suvituskorterite üüripakkumiste arv. Pärnus on paljudel puhkeotstarbelistel objektidel püsikliendid, kes aastaid on samas kohas puhanud.

Välismaalased eelistavad üldjuhul heas korras, kõigi mugavuste ja kodumasinatega suvituskortereid või suvilaid Pärnu rannalähedases piirkonnas ja on selle eest nõus rohkem maksma.

Võrreldes eelmise aastaga, on üürid jäänud samale tasemele, kuid kinnisvarabuumi tippajaga 2007. aastal kõrvutades on need langenud umbes 30 protsenti. Viimaste aastatega on suvituskorterite üürileandjad muutunud paindlikumaks ja üritavad vakantsust madalal hoida. Pärnu ranna rajoonis võivad kevadel hooaja alguses korterite üürid tõusta kaks–kolm korda ja suurematel luksuslikel korteritel võib üür olla üle 1000 euro. Lühemaks ajaks üürimine tuleb päeva kohta kindlasti kallim kui pikemaks ajaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles