Urve Pappa: Emakakaelavähi asemel kardetakse vaktsiinimist

Urve Pappa
, naistearst
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HPV vastu vaktsineeritakse Eestis riiklikult 12-14-aastaseid tüdrukuid.
HPV vastu vaktsineeritakse Eestis riiklikult 12-14-aastaseid tüdrukuid. Foto: Elena Elisseeva / PantherMedia / Elena Elisseeva

Aasta algusest on Eesti riiklikus vakt­sineerimisprogrammis 12–14aastastele tütarlastele saadaval inimese papilloomiviiruse (HPV) vastane vaktsiin, et ennetada emakakaelavähki. Naistearstina tean, et seepärast on tütarlaste vanemate seas esile kerkinud vastukäivaid arvamusi, kas ja kuidas kaitsta tütreid emakakaelavähi eest. Tõtt-öelda ei tohiks kas-küsimust üldse tekkidagi.

Günekoloogina näen, mida see haigus tähendab. Näiteks 20aastane terve, mittesuitsetava noore sünnitamata naise lugu, kelle PAP-test näitas rasket vähieelset seisundit ja HPVd. Eemaldati emakakaela haigestunud osa, emakakael jäi märkimisväärselt lühemaks võrreldes normaalsega. Pärast seda on analüüsid olnud korras ja mõni aasta hiljem ta rasestus, kuid sünnitas 30. nädalal enneaegse lapse. Tänu günekoloogidele ja lastearstidele läks kõik siiski hästi.

Kahjuks aga ei ole kõik lood positiivse lõpuga. 22aastase noore naise PAP-testis olid kerged rakumuutused ja esines HPV kõrge riski tüüp. Nõustamisel selgitasin, et muutused võivad ajaga taanduda ja organism ise HPVst vabaneda, kuid oluline on käia vähemalt kord aastas emakakaela kontrollis. Kahjuks tuli naine kontrolli alles nelja aasta pärast ja muutused olid arenenud vähiks. Operatsioon oli küll edukas, kuid ta ei saa enam sünnitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles