Galerii ja video: tegevuskunstnikud raputasid publikut New Yorgist Pärnuni

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu juurtega rahvusvaheline tegevuskunstirühmitus Non Grata, kellest Ameerika, Põhjamaade ja Eesti dokumentalistid soovivad korraga vändata suisa neli filmi, startis tänavusele rändfestivali Diverse Universe tuurile läinud reedel Klaipedas. Leedu sadamalinnas avati ühtlasi Eesti, Läti ja Leedu 100 iseseisvusaastale pühendatud suur­näitus “3FREE”.

Üleeile õhtuks jõudsid nongratalased oma sünnilinna Endla teatrisse, kus Mehhiko, Soome, Eesti ja Ameerika kunstnikud astusid vaatajate silme all välja Edgar Valteri maalidest.

Enne seda astus Non Grata üles Berliini eri linnaosades hiiglaslikul 1. maile pühendatud MYFestil, mida külastas üle miljoni inimese. Läbi aastakümnete on need proletariaadile pühendatud pidustused päädinud Saksamaa pealinna immigrantide linnajagudes tänavalahingutega politseiüksuste ja anarhistide vahel. Kaasatakse soomusmasinad eriväeosadega, pillutakse­ Molotovi kokteile ja näeb apokalüp­tilisi stseene leegitsevate autode ja ­mitmesajapealiste punkarijõukudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles