Pärnu võimuliit pani Soosaare valiku ette

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemere kunstisadam
Läänemere kunstisadam Foto: Arhitektuuribüroo WXCA

Pärnu võimuliit toetab Mark Soosaare projekte 300 000 euroga, kuid Soosaar peab valima, kas osta välja uue kunsti muuseumi (UKM) ruumid või paigutada raha Läänemere kunstisadama rajamisse.

“Nädal tagasi tegi Pärnu uue kunsti muuseum linnavolikogule ja linnavalitsusele ettepaneku täiendada Pärnu selle aasta lisaeelarvet nii, et linn ostab eraomanikult poole miljoni euro eest muuseumi kasutuses Esplanaadi 10 ruumid. Seda võiks muuseumi eestvedaja Mark Soosaare hinnangul teha nii eelarveraha kui viieaastase pangalaenu arvelt,” lausus volikogu teenistuse juhataja Erik Reinhold pressiteate vahendusel.

UKMi ettepanekut arutanud Pärnu koalitsiooninõukogu asus üksmeelsele seisukohale, et eramuuseumi väljaostmist ega ümberehitamist ei rahastata linnaeelarvest. Koalitsioonipartnerid väljendasid valmisolekut arutada varianti suunata uue kunsti muuseumile aastail 2018–2019 ette nähtud kunstisadama toetus 300 000 eurot ümber muuseumi ruumiprobleemide lahendamiseks.

“See raha ei oleks siiski Läänemere kunstisadama loomisele lisaks, vaid muuseum peab valima, millise projekti arendamisele seda 300 000 eurot linnaeelarve raha kasutab,” ütles Reinhold.

„Kõik arengudokumendid toetavad seni kunstisadamat, aga kui muuseumile on olulisem Esplanaadi 10, oleme valmis otsustama ümber. Lisafinantseeringuid eelarvest pole koalitsioonil eramuuseumi arendamiseks kavas teha,“ kinnitas koalitsiooninõukogu esimees, Pärnu linnapea Romek Kosenkranius.

Kosenkranius rõhutas, et UKM on küll silmapaistev pikaajaline kunstiprojekt, kuid linn peab avaliku raha jagamisel jälgima proportsionaalsuse põhimõtet. Mõlemas eraprojektis korraga ei saa linn rahastaja olla ja muuseumil tuleks otsustada, mida ta soovib linna toetuse abil teha.

2017. aasta novembris sõlmisid valimisliit Pärnu Ühendab, Keskerakond ja Isamaa ja Res Publica Liit koalitsioonilepingu, milles lubavad toetada Läänemere kunstisadama arendamist. Pärnu eelarvestrateegias on selleks reserveeritud 300 000 eurot, millest linn on juba toetanud ehitusprojekti koostamist 65 000 euroga. Esplanaadi 10 väljaostuks ja arendamiseks küsis uue kunsti muuseum 3,2 miljonit eurot riigilt, kuid ei saanud seda. Linn on otsinud kunstimuuseumile asenduspinda, kuna Esplanaadi 10 omanik on soovinud, et muuseum koliks praeguselt rendipinnalt mujale või hakkaks maksma ülikõrget üüri. 

Teiseks soovib võimuliit lisada koalitsioonileppesse Pärnu kesklinna kunstihoone ehitamise. “Uue kunsti muuseumi probleemid Esplanaadi 10 eraomanikuga on ilmekalt näidanud, et Pärnu linnal endal peavad olema sobivat tüüpi nüüdisaegsed ruumid kunsti eksponeerimiseks ja kunstiga tegelemiseks ning see hoone peab kuuluma linnale,” teatas Reinhold.

Kas kunstihoone ehituseks võetakse laenu või kasutatakse mõnda Euroopa Liidu toetusmeedet, on edasise arutelu teema. „Kunstihoonet saab linn anda kasutada Mark Soosaare korraldatavate kunstiprojektide tarvis, kuid kindlasti ei ehitata seda ainult tema eramuuseumile, vaid kogu Pärnu kunstikogukonnale. Loomulikult on linna kunstihoone kõrval Pärnus ruumi muudele huvitavatele algatustele nagu Läänemere kunstisadam,“ lausus hariduse ja kultuuri abilinnapea Marko Šorin.

Mark Soosaar, UKMi juht:

Selle valiku ette on meid juba korduvalt seatud ja Pärnu võimuliit – minu tekstis jutumärkides – peab endale kõigepealt selgeks tegema, et need asjad ei ole väljavahetatavad. Nii nagu te peaksite lapsevanemana valima, kumb ellu jääb, kas poeg või tütar, üks lastakse maha.


Linnavalitsusele teen ma ettepaneku suhelda meiega otse, sest linnavalitsus pole viimase kahe kuu jooksul ühelegi meie kirjale vastanud ja on informeerinud oma seisukohtadest ainult pressi kaudu. Kuidas me edasi läheme, sest Pärnust me vabatahtlikult ei lahku, arutame UKMi nõukogus 3. juunil ja nüüd oleme esimest korda sunnitud pressi kaudu linnavalitsusega suhtlema.


Eile käisin rääkimas abilinnapea Marko Šorini ja kultuuri- ja sporditeenistuse juhataja Andrus Haugasega ja kordasin soovi, et Pärnu linnavalitsus saadaks meie nõukogusse oma esindaja. Et koos arutada UKMi ja Läänemere kunstisadama saatust ja kuulata ära kõik argumendid, selle asemel et meile ultimaatumeid esitada.


Me ei ole Põhja-Korea, vaid kõrgharidusega inimesed, kes tunnevad oma valdkonda päris hästi ja kellega on võimalik rääkida. Panen ette, et linnavalitsus annaks meile teada, kas nad saadavad meile oma esindaja ja soovivad koostööd teha või ei.


Meie oleme igasuguseks koostööks valmis, aga me tahame, et asjaga tegeleksid professionaalid. Me soovime, et UKMi nõukogu ja linnavalitsuse esindaja vahel toimuksid tõsised läbirääkimised ega tuleks ultimatiivses korras käsud inimestelt, kellel vastav eriharidus puudub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles