Video: Virtsu–Kuivastu laevatee lähedal lõhati kaks miini

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinilõhkamine miinitõrjeoperatsioonil Open Spirit.
Miinilõhkamine miinitõrjeoperatsioonil Open Spirit. Foto: Gregor Jürna

Miinituukrid lõhkasid eile miinitõrjeoperatsiooni Open Spirit raames Virtsu–Kuivastu laevatee lähedalt kaks teise maailmasõja aegset M-26 tüüpi ehk 250 kilogrammi lõhkeainega ankurmiini.

„Maailmas on vähe riike, mille merealadele on Eestiga samas koguses lõhkekehi vette sattunud. Seda isegi meid ümbritsevates riikides, arvestades, et Läänemeri on ajalooliselt üks mineeritumaid merealasid maailmas,“ ütles miinituukrite meeskondade ülem kaptenmajor Gert Soomsalu. „Paljude Open Spiritil osalevate miinituukrite praktikas on käsitsetud pigem õppemiine. Eestis on neil võimalus töötada päris lõhkekehadega.“

Open Spiriti raames on tuukrid Saare- ja Hiiumaa lähedal leidnud ja lõhanud kümme lõhkekeha, üks neist ligemale 1000kilogrammise kogukaaluga teise ilmasõja aegne LMB põhjamiin. 

Eesti mereväe juhtimisel jaotuvad tuukrimeeskondade tegevuspiirkonnad 11.–25. maini Saaremaa, Hiiumaa ja Muhu lähistele. Lõunaranna sadamasse on miinitõrjeoperatsiooni ajaks rajatud sukeldumist toetav miinituukrite laager.

Peale Eesti mereväe tuukrite paiknevad seal Ameerika Ühendriikide, Ühendkuningriigi, Kanada, Poola ja Läti miinituukrid – kokku umbes 80 veealuste lõhkekehade kahjutuks tegemisele spetsialiseerunud kaitseväelast.

Miinitõrjeoperatsioon Open Spirit Virtsu–Kuivastu laevatee lähedal.
Miinitõrjeoperatsioon Open Spirit Virtsu–Kuivastu laevatee lähedal. Foto: Gregor Jürna

Miinituukrite tööga kaasnevad terviseriskid ja laagris on iga päev kohal eriväljaõppega allveemeditsiini arst. Mereväe käsutuses on barokambergi, kus ainsa omataolisena Eestis saab ravida sukeldumisega kaasneda võivaid haigusi.

Viimase 20 aastaga on Eesti vetest leitud ja kahjutuks tehtud üle 1200 lõhkekeha, peamiselt on need osutunud maailmasõdade vältel veesatud meremiinideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles