Galerii: kaitseväe toetuse väejuhatuse staap avas koolilastele uksed

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eametsas kaitseväe toetuse väejuhatuse staabis oli lahtiste uste päev, mille raames 14 kooli õpilased tutvusid kaitseväe lahinguvarustusega.

"Näitasime toetuse väejuhatuse seadmeid ja relvastust, aga me ainult ei näidanud, vaid korraldasime riigikaitseteemalise õuesõppe, kus kõik õpilased said seadmeid katsuda ja nende otsas ronida," rääkis toetuse väejuhatuse staabiohvitser major Ivo Reimann.

Samuti oli kohal meditsiinimeeskond, kes näitas õpilastele, kuidas kontrollida vigastatud sõduri olukorda ja paigaldada lahtisele luumurrule žgutt.

Lahtiste uste päev oligi mõeldud Pärnumaa koolinoortele. Toetuse väejuhatus, mille eelkäija oli varustusvalitsus, tähistab tänavu 100. aastapäeva. "Selle puhul korraldame nii üksusesiseseid kui ka avalikkusele mõeldud üritusi ja üks selline toimuski siin Eametsas," selgitas major Reimann.

"Avalikkusele mõeldud üritusi me ei olegi eriti teinud, kuigi oleme siin aastast 2014. Nüüd tahtsimegi tutvustada, kes me oleme ja miks me siin oleme," ütles major. "Pärnus asub kaitseväe toetuse väejuhatuse staap, mille üksused asuvad kõikjal Eestis. Staap on see üksus, mille kaudu toetuse väejuhatuse ülem juhib ja kontrollib oma väejuhatuse funktsioone."

Üritust aitas korraldada Eesti suurim ja tähtsaim väeosa Scoutspataljon, mis tõi kohale kaitseväe lahinguvarustuse lipulaeva – lahingmasina CV90. "See kujunes lastele suureks lemmikuks," lõpetas major Reimann.

Toetuse väejuhatus on üksus, mis tagab kõikide ülejäänud – nii Eesti kui ka missioonidel – kaitseväe üksuste ja Eestis viibivate liitlaste toetuse. See tähendab toitu, laskemoona, kütust, remonti, meditsiini ja logistilist abi. 

Lahtiste uste päeval osales Pärnumaalt üle 300 kooliõpilase. Varem riigikaitselaagris viibinud Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi 11. klassi neidude sõnutsi oli huvitav näha nüüd neid masinad, millega riigikaitsekursuse ajal metsalaagrisse sõideti.
 

Sütevaka humanitaargümnaasiumi 11. klassi õpilased tutvuvad lahingumasinas kantava varustusega.
Sütevaka humanitaargümnaasiumi 11. klassi õpilased tutvuvad lahingumasinas kantava varustusega. Foto: Joosep Laik

Kuigi riigikaitselaager oli huvitav ja ürituse põnevamateks eksponaatideks hinnati käsirelvad, lahingumasin CV90 ja selles kantav vorm-kombinesoon, olid viiepealisel liikmeskonnal siiski eri vaated sellele, kas minna ajateenistusse. Ehkki paaril neiul oli selline mõte, hinnati ajateenistust liiga pikaks ja otsust sinna minna seni liiga vastutusrikkaks.
 

Sütevaka humanitaargümnaasiumi 11. klassi õpilased tutvuvad lahingumasinas kantava varustusega.
Sütevaka humanitaargümnaasiumi 11. klassi õpilased tutvuvad lahingumasinas kantava varustusega. Foto: Joosep Laik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles