Maamaks jääb laienenud Pärnus samaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha. Foto on illustreeriv.
Raha. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pärnu linnavolikogu otsustas, et praegu kehtivaid maamaksumääri laienenud Pärnu territooriumil ei tõsteta järgmisel aastal.

Maamaksuseaduse järgi võib maamaksumäär olla 0,1–2,5 protsenti maa maksustamishinnast aastas. Põllumajandussaaduste tootmiseks kasutusel oleva haritava maa ja loodusliku rohumaa maamaksumäärad on 0,1–2 protsenti maa maksustamishinnast aastas.

Audru vallavolikogu on varem maamaksumääraks kehtestanud kaks ja põllumajandusmaa maksumääraks samuti kaks protsenti maa maksustamishinnast aastas. Tõstamaa osavallas on maamaksumäärad 2,5 ja kaks protsenti ehk maksimaalses lubatud määras, Paikuse osavalla eri tsoonides 1,5 ja 2,5 protsenti, põllumajandusmaa puhul protsent.

Pärnu linnas kui asustusüksuses on 23 hinnatsooni, kus maamaksumäär sõltub maa sihtotstarbest. Maamaksumäärad ulatuvad 0,7 protsendist 2,5ni, kõige kallim on sihtotstarbeta maa.

Kogu liitunud omavalitsuse territooriumilt laekub aastas maamaksu ligikaudu 1,62 miljonit eurot. Kui tõsta maamaks maksimaalse lubatud määrani, oleks see summa 2,31 miljonit.

Audru ja Paikuse valla ning Pärnu linna ühinemislepingus lepiti kokku, et maamaksumääri ei tõsteta lähema nelja aasta jooksul.

Represseeritud ja nendega võrdsustatud isikud on järgmisest aastast kogu omavalitsuse territooriumil maamaksust vabastatud ühe elamumaa või maatulundusmaa õuemaa kõlviku suhtes kas tervikuna või osas, mida ei puuduta seadusjärgne koduomaniku maamaksuvabastus. Kui neil on mitu elamu- või õuemaad ja õigus koduomaniku soodustusele, saab omavalitsuse maksuvabastust kasutada selle maatüki suhtes, millele rakendub koduomaniku soodustus.

Kui elamu- või õuemaa on juba täies ulatuses maamaksust vabastatud, ei saa teise maatüki soodustust. Kui koduomaniku soodustust ei kasutata, võib omavalitsuse maksuvabastust kasutada ühe laienenud Pärnus asuva elamu- või õuemaa puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles