Mis imekoht see Pärnu uus kunstihoone on?

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnagalerii juhataja Alar Raud­oja näitab nurgelist treppi, mida mööda tuleb tal inseneritaipu rakendades kunstiteoseid näitusele tarida. Vahel on selleks ­vaja kuut meest.
Pärnu linnagalerii juhataja Alar Raud­oja näitab nurgelist treppi, mida mööda tuleb tal inseneritaipu rakendades kunstiteoseid näitusele tarida. Vahel on selleks ­vaja kuut meest. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnagalerii juhataja Alar Raudoja tõdeb, et kuigi sobiva ala detailplaneering on linnasüdames ammu kehtestatud, on nii konkreetne Pärnusse kunstihoone ehitamise idee uus ja selle sünniks oli mitu põhjust.

Üks neist põhjustest seisneb selles, et linnagalerii enda ekspositsioonipinnad on tagasihoidlikud. Ja teine mõjutaja, miks kunstihoone rajamine päevakorda tõusis, on uue kunsti muuseumi (UKM) ruumiprobleem. Siiani on UKMil õnnestunud kasutada linna kõige paremaid näituseruume, kuid pole välistatud, et neil tuleb omaniku survel Esplanaadi 10st välja kolida.

Küsisime linnagalerii juhilt, milline näeb tulevane kunstihoone välja tema ettekujutuses.

Alar Raudoja, linnagalerii on viimastel aastatel teinud kunstinäitusi kahes kohas: kunstnike majas ja raekojas. Miks praegune seis teid ei rahulda?

Kunstnike maja galerii on väga hea koht personaalnäitusteks, kuid ülevaatenäitustele jäävad nii see kui raekoja galerii väikseks. Kas või kui võtame tuleval nädalal avatava Pärnu kunstisuve, mis on juba üle 15 aasta pikkuse traditsiooniga suvenäitus, kus Eesti kunstnike paremik toob pärnakate ja suvekülaliste ette nii klassikud kui nooremad tegijad.

Või võtame IN Graafika festivali, mille näitused toimuvad viies-kuues kohas, valgudes linnas laiali – sellegi saaks kunstihoone olemasolul koondada ühte kohta suure, võimsa näitusena.

Samamoodi jääb raekoda kitsaks populaarsetele Pärnu kunsti aastanäitusele ja ülevaatenäitusele „Pärnumaa foto“. Andrus Joonase kureeritav moodsa kunsti näitus, mis kunagi toimus UKMis ja oli nii võimas, et kunstiobjektina toodi näitusele sõiduautodki, on pidanud taanduma raekoja kammerlikesse tubadesse.

Pärnu kunstnikel on mastaapsete näituste tegemine praegu peaaegu välistatud.

Seda on meile ettegi heidetud või meilt küsitud: „Tuleks teeks näitust, aga teil on liiga väikesed ruumid, me ei mahu siia ära“.

Kunstihoone annaks võimalusi tuua Pärnusse palju suuremaid näitusi ja seda nii Tallinna kui Tartu suunalt. Tartlastel on tore kunstimaja, kus on päris palju ruumi. Sealseid näitusi oleks väga tore tuua meilegi vaadata, rääkimata Tallinna kunstihoone ja Kumu väljapanekutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles