Kärnerid löövad Prantsusmaalt alguse saanud ettevõtmise eeskujul aiaväravad valla

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaal lööb avatud aedade festivalil kaasa Erika Jeret Sindist Roheliselt tänavalt, tema õuel on üheskoos nii ilu- kui ka tarbeaed, kus leidub metsikuidki nurki.
Pärnumaal lööb avatud aedade festivalil kaasa Erika Jeret Sindist Roheliselt tänavalt, tema õuel on üheskoos nii ilu- kui ka tarbeaed, kus leidub metsikuidki nurki. Foto: Erakogu

Juuni esimesel nädalavahetusel avavad paljud aiad Euroopas värava, et vastu võtta uudistajaid. 2003. aastal Prantsusmaal alguse saanud ettevõtmisega ühineb tänavusel Euroopa kultuuripärandiaastal Eesti: huvitavate ilu-, tarbe- ja köögiviljaaedadega saab tutvuda Harju-, Tartu-, Pärnu- ja Põlvamaal.

Pärnumaal lööb ettevõtmises kaasa Erika Jeret Sindist Roheliselt tänavalt, tema õuel on üheskoos nii ilu- kui ka tarbeaed, kus leidub metsikuidki nurki.

Kärnerid tutvustavad aiafestivalil hoole ja armastusega rajatud aedu, avatud on nii ajaloolisi kui ka nüüdisaegseid aedu, linna- ja taluaedu, puuvilja- ja lilleaedu, nii hoolikalt vormi trimmitud kui ka looduslähedasi aedu. Juuni esimesel nädalavahetusel toimub aedades ekskursioone, kontserte, näitusi, töötube taimede tundmaõppimiseks, istutamiseks ja hoolduseks.

Reede, 1. juuni on mõeldud eeskätt kooliõpilastele, laupäev ja pühapäev kõikidele huvilistele.

„Eesti aedades saab imetleda nii 50aastast jugapuud, mis laiub kümnel ruutmeetril, kui ka kuulata nõuandeid, kuidas rajada kestlikku koduaeda,“ ütles ürituse projektijuht Helle Solnask. „On mõeldud lastelegi, osas aedadest pühendatakse lastele aiaharimise põneva maailma teadmisi. Saab istutada, punuda lillepärgi ja valmistada lillekimpe.“

Euroopa avatud aedade festival juhib tähelepanu sellele, et kauni aia rajamine ja hooldamine, säilitamine, taastamine, hoidmine ja kaitsmine nõuab palju tööd ja vaeva. Aiad on osa meie mälust ja ajaloost, nende kujundus ja liigirikkus on oluline osa kultuuripärandist.

Aiafestival on suurepärane viis anda edasi kogemusi ja oskusi nii alles alustavatele rohenäppudele kui ka ekspertidele.

Tänavusel Euroopa kultuuripärandiaastal on otsustanud liituda muudki maad: Saksamaa, Horvaatia, Ungari, Iirimaa, Leedu, Holland, Slovakkia, Valloonia piirkond Belgias.

„Euroopa aiad 2018“ kuulub Euroopa kultuuripärandiaasta 2018. aasta programmi.

Festivalil osalevad Eesti aiad, külastuste tingimused ja ajad leiab Eesti muinsuskaitse seltsi kodulehelt. Kõikide avatud aedade kohta saab lähemat teavet Prantsusmaa kultuuriministeeriumi lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles