Päike paistab Särghaual kilovatt-tunde

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna tehnikaülikooli Särghaua õppekeskuse päikeseelektrijaama võimsus on kümme kilovatti.
Tallinna tehnikaülikooli Särghaua õppekeskuse päikeseelektrijaama võimsus on kümme kilovatti. Foto: Urmas Luik

Tallinna tehnikaülikooli Särghaua õppekeskesuses hoitakse pöialt, et pilvituid päevi jätkuks kauaks, sest siis töötab nende päikeseelektrijaam sõna otseses mõttes täisvõimsusel.

Õppekeskuse juhataja Maris Rattas rääkis, et 44 monokristallpaneeliga jaama võimsus on kümme kilovatti tunnis ja suvel müüb keskus osa looduslikust energiast elektrivõrkudele. Sügistalvel tuleb hoolitseda selle eest, et paneelid oleksid lumest puhtad ja püüaksid kinni iga valguskübeme. Paneelidest saadava elektrienergia muudab võrgule sobivaks spetsiaalne vaheldi.

Kolmandat suve töötava päikesejaama paigaldas Põhja-Pärnumaa vallas Kurgja külas õppekeskusesse OÜ Solarstreet koostöös OÜ Entronicuga.

Särghaua õppekeskuse kodulehel on jaama toodangu kajastus jooksva päeva, kuu ja aasta kohta ning huvilised saavad sealt graafikuid uurida. (PP)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles