Vändra metsas võpatas seismograaf meremiini plahvatuse peale

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna tehnikaülikooli geoloogia instituudi Särghaua õppekeskuse seismojaam paikneb omaaegse talu võlvkeldris.
Tallinna tehnikaülikooli geoloogia instituudi Särghaua õppekeskuse seismojaam paikneb omaaegse talu võlvkeldris. Foto: Urmas Luik

Vändra metsade vahel ei jää ­saladuseks katendikivimi lõhkamine Narva põlev­kivikarjääris, meremiini kahjutustamine Saaremaa vetes või vesinikupommikatsetus Korea poolsaarel, sest need registreerib aastapäevad tagasi sinna paigaldatud seismojaam.

Jaam asub Tallinna tehnikaülikooli (TTÜ) Särghaua õppekeskuses kunagise talu võlvkeldris, mille muldpinnasesse kaevatud augus paiknebki seismomeeter, aga siin on digitaator-arvuti ja GPS-kellgi, mis annab võnke fikseerimise täpse ajamärgi.

“Keldris midagi näha ei ole, sest seadmed on kasti sees, ja andmed jooksevad sealt meie peamaja fuajeesse. Seal saab teleriekraanilt neid igal hetkel vaadata,” selgitas TTÜ Särghaua õppekeskuse juhataja Maris Rattas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles