Seadusrikkujad asuvad verevat lemmaltsa kitkuma (1)

Karl Hütt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Verev lemmalts.
Verev lemmalts. Foto: Mailiis Ollino

Keskkonnaameti ja Tallinna vangla Pärnu kriminaalhooldusosakonna koostööleppe raames hakkavad seaduserikkujad juulist üldkasuliku tööna kitkuma ohtlikku võõrliiki verevat lemmaltsa.

„Kui taimed välja tirida enne seemnete valmimist, on lootust kolooniast kolme aastaga vabaneda,” selgitas keskkonnaameti liigikaitse peaspetsialist Eike Vunk. “Seda, kuidas taimi on kõige efektiivsem eemaldada, õpetame ka Pärnu seadusrikkujatele, kes juulis asuvad tööle Eesti suurimas vereva lemmaltsa koloonias Pärnu jõe ääres.“

Rita Vainula Pärnu kriminaalhooldusosakonnast kinnitas, et kuna taime kitkumine on küllaltki lihtne ja ohutu tegevus, mille läbi saab panustada looduskaitsesse ja kodumaiste taimede hoidmisse, sobib see suurepäraselt üldkasuliku töö põhimõtetega. “See on hea võimalus teha koostööd riigiasutuste ja kohaliku omavalitsuse vahel, et saavutada kõigile kasulikke tulemusi,“ lausus ta.

„Linnale on see hea moodus puhastada linna jõeäärne maa ohtlikust võõrliigist ja ühtlasi anda tööd korrarikkujatele, kes saavad heastada oma seadusrikkumisi,“ nõustus Pärnu linnavalitsuse linnavara- ja heakorrateenistuse juhataja Karmo Näkk.

Verev lemmalts on Himaalaja mäestikust pärit dekoratiivne õistaim, mis Eestisse on sattunud aiandushuviliste kaudu. „Suurte lillakasroosade õitega taim on küll kaunis, ent tegelikult üks suuremaid nuhtlusi nii Euroopas, Põhja-Ameerikas kui Austraalias, sest tema kiire leviku tõttu kaovad kohalikud kodumaised taimeliigid,“ täpsustas Vunk.

Liik on kantud Euroopa invasiivsete võõrliikide nimekirja ja tema kasvatamine ja paljuneda laskmine rangelt keelatud.

Verev lemmalts kasvab suurte ja tihedate kogumitena peamiselt  niisketes ja poolvarjulistes servakooslustes, näiteks veekogude, teede ja metsade servas.

Mullu suve lõpus tõmbasid keskkonnaameti töötajad Pärnu vibustaadioni juures ojakaldal väljal 4400 taime.

Pärnus leidub vereva lemmaltsa kolooniaid veel näiteks Ilvese tänaval Rääma oja ääres, Raekülas Kalevi puiestee ääres ja Tammiste hooldekodu taga Pärnu jõe ääres.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles