Pärnu krematooriumi direktor lätlaste šokeerivast surnuveost: Täiesti ebaeetiline!

Martin Laine
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu krematoorium.
Pärnu krematoorium. Foto: Mailiis Ollino

Hiljuti Lätis juhtunud avarii paljastas, et lõunanaabrite surnuid veetakse Eesti krematooriumisse seadusega ette nähtud reegleid eirates. Pärnu krematooriumi direktor Pille Mägi kinnitas, et neil pole Läti surnuvedajatega mingitki pistmist, ja nimetas juhtunut väga ebaeetiliseks.

Postimees kirjutas eile, kuidas Valmiera matusebüroo Rituse veoki juht kas uinus või hakkas tal halb, mistõttu sõitis auto vastassuunavööndisse ja seejärel vastu metallpiiret.

Pärast avariid avastasid kohalikud elanikud, et auto koormaks olid surnukehad, mida veeti külmutusseadmeteta autos. Ruhja elaniku sõnutsi oli autos üheksa laipa tavalistes kottides, kusjuures sel päeval oli sooja 28 kraadi. „Kuhu on jäänud austus lahkunute vastu! Eetika! Kas lähedased teavad ja aimavad, et neid (lahkunuid, toim) visati kui halge autosse?“ rääkis ta.

Juht rääkis, et neid viiakse Eestisse, kus kremeerimine olevat odavam.

Lätis tegi avarii surnuid vedanud sõiduk.
Lätis tegi avarii surnuid vedanud sõiduk. Foto: Kuvatõmmis Bez Tabu saatest

Mägi on Ruhja kohalikega samal nõul: selline surnute vedu on šokeeriv. „Olen alati alluvatele öelnud, et iga surnukehaga tuleb toimetada nii, nagu tegu oleks sinu pereliikmega,“ selgitas ta.

Pärnu krematoorium avati alles mullu ja kõige kaugemalt tuuakse surnukehad kohale Saaremaalt. Mägi sõnutsi pole seega krematooriumil Läti lepingupartnereid. „Pole enda haaret nii kaugele jõudnud laiendada,“ täpsustas ta.

„Ju neil seal omal on krematooriumeid vähe ja kilometraaži poolest võib tõesti olla mõttekam neid Eestisse tuua,“ selgitas direktor. „Aga kui nii näotult tehakse seda ... See on täiesti uskumatu!“

Mägi tõdes sedagi, et kindlasti võiks igal krematooriumilgi häirekellad tööle hakata, kui surnukehad sedasi kohale tuuakse.

Läti terviseameti teatel on kindlad reeglid, millest tuleb kinni pidada lahkunute transpordil: kirst peab olema hermeetiliselt suletud ja täidetud spetsiaalse ainega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles