Kunstisuve müsteeriumi "Alice Imedemaal" avab taideetendus

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnagalerii Kunstisuvi “Alice imedemaal”.
Linnagalerii Kunstisuvi “Alice imedemaal”. Foto: Pärnu linnagalerii

“Paralleelmaailmad on tihedalt seotud inimese mitmiktaju, nagu seda nimetab Valdur Mikita, erilise olemasoluga. Mõistagi, kui me suudame selles ühiskonnas oma erilisuse säilitada,” rääkis näituse kuraator Eveli Varik.

“Tundub, et loomeinimeste seas on eelduseks mitmiktaju olemasolu, ilma et me seda kuidagi nimetada püüaksimegi. Me lihtsalt oleme ja loome, siseneme meile nii tuttavlikku ruumi ja olekusse, mis on palju olulisem maailm, kui see, milles elame päriselt,” seletas Varik.

“Päris” maailmas on kuraatori jutu järgi palju piiranguid, millest tuleb kinni pidada, et eksisteerida oleks võimalik, kuid paralleelmaailmas viibimine on möödapääsmatu ja seal saab toimetada omatahtsi.

Loole “Alice Imedemaale” viitava performance’iga esineva Erik Alalooga sõnutsi on paralleelmaailmade ilmutused loomeinimeste pilgu läbi teda huvitanud mõnda aega. “Oleme läbi ühisteadvuse saanud juba niipalju arukaks, et me ei eita eriilmelisi paralleelmaailmu. Need eksisteerivad siinsamas meie kõrval, neist luuakse filme, kirjutatakse raamatuid, neid jäädvustatakse ja luuakse visuaalset kunsti,” selgitas Alalooga. 

Müsteeriumil osalevad kunstnikud Jüri Mildeberg, Ines Erlemann, Ilmar Kruusamäe, Üllar Varik, Tõnis Laanemaa, Kaija Kesa, Alar Raudoja, Maret Olvet, Lev Vassiljev, Kadi Kübarsepp, Ahti Seppet, Mattias Sonnenberg, Mall Nukke, Regina-Mareta Soonsein, Regina Lukk- Toompere, Aime Kuulbusch, Maria Kristiina Ulas, Pille Ernesaks, Albert Gulk, Kristi Leppik, Reti Saks, Tiiu Pallo–Vaik, Mara Ljutjuk, Tiiu Kirsipuu, Viivi Aavik, Kalli Kalde, Andro Kööp, Mihkel Vorsman, Ehalill Halliste, Riina Uisk, Ülle Laasma, Vello Lillemets, Urve Küttner, Karl-Kristjan Nagel, Mari Roosvalt, Eduard Zentsik, Priit Kõiv, Tuulikki Tolli, Raivo Kelomees, Stina Murakas, Tarmo Puudist, Katarina Meister, Lylian Meister, Hille Palm, Vilen Künnapu ja Mauri Gross.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles