Juhtkiri: Vara veel suveprognoosiks

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepüüdjatele ja puhkajatele oli mai meelt mööda. Põllumehele hakkab muret tegema kuivus.
Päikesepüüdjatele ja puhkajatele oli mai meelt mööda. Põllumehele hakkab muret tegema kuivus. Foto: Urmas Luik

Mai kuumalaine läheb selleks korraks mööda ja sünoptikud hindavad lõppevat kuud ­üsnagi kontrastseks. Põllumehel on käed palves risti, et tuleks vahelduseks mõni asjalikum vihmahoog, ­ sest kuivus hakkab põllukultuuridele liiga tegema – sellest kirjutab ka tänane Pärnu Postimees. Eks linnaski ole näha, et kus on muru väga ära pügatud, seal on rohujuur vihma­janus hakanud kolletama.

Südasuvist palavust jagus isegi Soome, kus mõõdeti 29,6 soojakraadi. Eesti näitaja olevat olnud 28,1. Ilmselt rohkemgi, sest isegi Suur-Pärnus on kodutermomeetrid näidanud eri soojapügalaid.

Sünoptikud ei julge lubada, kas pilvisema ilmaga kaasneb rohkem sadu või vihmutab ­ainult aeg-ajalt. Küll olevat aga rusikareegel, et kevadisele suurele soojale järgneb sageli suur jahedus, mille põhjus peitub ­atmosfääri tsirkulatsioonis. Nimelt pole jahedamad õhumassid veel nii soojad kui suvel.

Hea suvi võib tulla või tulemata jääda. Vähemalt tõsised prognoosijad ei julge suve teemal veel eriti sõna võtta. Pärnu toitlustajatele on ilus ilm kahe otsaga asi. Kui päike lõõskab taevas, on inimesed rannas ja söögikohtades algab elu alles õhtutundidel. Kui ilm on pilves, ei olda rannas, kuid ega linnapildiski rahvamassi silma hakka. Nüüdisaegne puhkaja on väga mobiilne ja kaua ühel kohal paremat ilma ei oota.

Hea suvi võib tulla ja tulemata jääda.

Kui kõike ilmaga toimuvat kujutada pendli abil, oli see mai keskel ilusa ilma äärmuses, praegu teel tasakaaluasendisse, kus asub nädalavahetusel, et seejärel kalduda halva ilma äärmusesse. Sellised kõikumised pidavat olema selged aprillis ja mais.

Naabrite ilmaportaal Gismeteo.ru lubab juuni esimeseks pooleks mõõdukamat temperatuuri, rohkem vahelduvat pilvisust. Kuu keskpaigast läheb jällegi kuumemaks, aga vähemalt praegu väga suurt ja sagedast vihmalootust ei anta. Põlluviljade saatus ripub jätkuvalt ära taevataadi vihmaheldusest ja külavaheteed tolmavad mis hirmus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles