Fotod: Jannseni tänaval jooksis kits autode vahel, ametid keelavad sekkuda (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnus Jannseni tänaval tekitas elevust ja muret linna sattunud kits, kes vahepeal autode vahelgi paaniliselt jooksis. "Mitte keegi ei tule appi," kurtsid liiklejate ohutuse pärast mures linlased.

„Jooksis mul auto eest läbi Jannseni Hambaravi juures,“ märkis täna üks pealtnägijatest sotsiaalmeedia postituses.

Kalpsanud hirmununa tundide kaupa, jäi metsloom täna pärastlõunal rahulikult Tenneti ärihoone hoovi puhkama.

Hoones töötavad inimesed on aga väga murelikud: nii pääste- kui keskkonnaamet palusid inimestel mitte sekkuda, vaid oodata, kuni kits ise lahkub. "Öeldi, et loom peab ise tee metsa leidma," lausus koha peal viibinud Madli Lillo. Lähim mets asub aga mitme kilomeetri kaugusel.

Samuti ei lubanud ametnikud väidetavasti hooviväravat kinni panna. Kuid ainuke väljapääs Tenneti ärihoone hoovist avaneb tiheda liiklusega Jannseni tänavale.

"Kas me tõesti peame ta laskma lihtsalt autode vahele jooksma?" küsis Gert Mäeste. „Oleme igale poole helistanud, aga keegi ei tule appi.“

Häirekeskuse abi- ja infokeskuse juhataja Lea Rämmeldi ütlust mööda on häirekeskus saanud selle juhtumi asjus kõnesid nii hädaabinumbril 112 kui ka keskkonnainfo telefonil 1313.

Esimest korda teatati häirekeskusele Jannseni tänaval liikuvast kitsest juba kella kuue paiku hommikul.

Sellele reageerinud päästjad ei suutnud kitse asukohta tuvastada. Kella üheksa paiku silmati samas piirkonnas kitse taas ja seegi kord ei osatud looma asukohta välja selgitada. Uuesti märgati looma liikumas keskpäeval ajal ja taas õnnestus kitsel olla väledam ning päästjate eest varjule jääda. 

„Praegu on seis selline, et keskkonnaameti spetsialist soovitas looma rahule jätta ja oodata õhtuni, kui ümbrus muutub rahulikumaks," rääkis Rämmeld. 

"On lootus, et eksinud loom leiab ise tagasitee. Kui tuleb kasutada uinutipüssi, ei ole enam liikvel nii palju sõidukeid, mille ette loom võib joosta. Uinuti mõjub viivitusega ja paanikasse sattunud loom võib sattuda õnnetusse."

Märgates linnaruumi eksinud metslooma, tuleks alati helistada keskkonnainfo telefonil 1313. Kõnele vastavad häirekeskuse töötajad, kes edastavad informatsiooni elus loomade puhul päästjatele ja hukkunud isendite puhul kohaliku omavalitsuse koostööpartnerile. 

Kuna ulukid on väga aktiivsed, ei pruugita neid alati leida. Kindlasti on abiks, kui teataja pidevalt jälgib looma. Siiski tuleks loomaga hoida ohutut distantsi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles