Merike Angerjärv: Kelle või mille eest vajab laps kaitset?

Merike Angerjärv
, Titutriinu lastehoiu juhataja, koolituskeskuse Mailapsed looja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täiskasvanud peavad oskama hoida lapse hinge, tugevdama tema eneseusku ja andma tiivad unistuste täitmiseks.
Täiskasvanud peavad oskama hoida lapse hinge, tugevdama tema eneseusku ja andma tiivad unistuste täitmiseks. Foto: Urmas Luik

Enamasti soovib lapsevanem oma lapsele pakkuda parimat kasvukeskkonda: turvalist, arendavat ja sooja. Külmas kasvades jääme kängu.

Turvaline ei tähenda tänapäeval kindlasti ainult seda, et laps ennast ei vigastaks, ehk füüsilist turvalisust. Pigem tuleb lapsi kaitsta ebaturvalise psühholoogilise õhkkonna eest. Laps vajab pingevaba õhkkonda, kus ta tajub armastust ja kogeb hoolitsust. Kus tal lubatakse olla tema ise ega suruta maha tema uudishimu, initsiatiivikust, aktiivsust.

Laps on vahetu, ehe ja aus. Esimeste valusate õppetundideni. Just nende eest vajavad meie lapsed kaitset. Halvustamine, häbistamine, väljanaermine kinnistavad lapses teadmist, et ta pole küllalt tubli, ilus, tugev, tark, osav, kiire, suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles