Skano langes kahjumisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Skano tootmine Pärnus. Arhiivifoto.
AS Skano tootmine Pärnus. Arhiivifoto. Foto: Liis Treimann/Postimees

Mööbli- ja kiudplaaditootja Skano Group ASi käive langes esimeses kvartalis aastaga 17 protsenti ehk 3,7 miljoni euroni ja möödunudaastane 88 000 euro suurune puhaskasum asendus 274 000eurose kahjumiga.

Ka Skano kulumieelne kasumist (EBITDA) sai esimeses kvartalis mulluse 366 000 euroga võrreldes 23 000eurone kahjum. Ettevõte teatas börsile, et 2017. aasta esimes kvartali tulemusi mõjutas märtsis Skano Ukraina jaeketi müügist saadud tulu 48 000 eurot.

2018. aasta esimese kvartali negatiivse EBITDA põhjus peitub peamiselt madalamas müügitulus ja kõrgemates puiduhakke toormaterjali sisseostuhindades kiudplaadi üksuses. Kuid see trend ettevõtte teatel aprillis pöördus ja kiudplaadi ärisegmendi müügitulu edestas 2017. aasta aprilli müügitulu ning mööbliäri kasumlikkus kasvas märkimisväärselt tootmisprotsessis tehtud muudatustest tulenevalt.

Kontserni EBITDA tänavu aprillis oli 110 000 eurot ja seega ületab mullu aprilli EBITDAd, mis oli 96 000 eurot. Mai ja ülejäänud teise kvartali väljavaated müügitulule ja müügitellimustele on Skano kinnitusel head.

Kiudplaadi müügitulu tänavu esimeses kvartalis oli 2,7 miljon eurot, mis on 17 protsenti langust võrreldes sama perioodiga 2017. aastal. Suurim langus oli Soomes, seda vähenenud vajaduse tõttu puitkiudplaatide järele, kuid mõjutas aeglane startki muudes regioonides.

Hoolimata selle aasta aeglasest algusest prognoosib ettevõte kiudplaadi segmendis nõudluses paranemist ja eeldab teise kvartali jooksul müügitulu ja EBITDA taastumist. Peale selle on nüüd müügis ja turunduses fookus mitmel tooteaplikatsioonidel kiudplaadi portfellis, nagu näiteks paisuvuugi täited, märkmetahvlid, heliisolatsioon.

Mööbli hulgimüügi tulu oli esimeses kvartalis 800 000 eurot, mis on 17 protsenti langust võrreldes sama perioodiga 2017. aastal.

Mööbliäris eeldab Skano nii müügitulu kui ka EBITDA taastumist, seda nii Skano jaeketi paremast tulemuslikkusest kui ka tulenevalt madalamatest tootmiskuludest, seoses kuivatite kasutamise lõpetamisega ning selle asemel kuivatatud ja mõõtu lõigatud toormaterjali kasutuselevõtuga tootmises.

Kontserni koguvara maht oli märtsi lõpu seisuga 11,9 miljonit eurot ja ettevõttes töötas 221 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles