Algab Pärnu rahvusvaheline orelifestival

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu rahvusvaheline orelifestival 2012. aastal Eliisabeti kirikus.
Pärnu rahvusvaheline orelifestival 2012. aastal Eliisabeti kirikus. Foto: Ants Liigus

Tänavune, järjekorras 16. festival kannab Eesti juubeliaasta puhul nime “1918, enne ja pärast”. Orelifestivali kunstilise juhi Ines Maidre kinnitusel on see orelifestivali õnnesoov Eesti 100. aastapäevaks oreli keeles.

“See juhtmõte annab põhjuse vaadata nii minevikku kui tulevikku samal ajal ja peegeldada seda Eesti ja maailma ajaloos nii murrangulist aastat, suhestades seda sündmuste, heliloojate, muusikateostega ja protsessidega, mis said alguse enne seda ja jätkusid pärast,” rääkis Maidre.

“On kajastusi esimese maailmasõja süngetest varjudest ja aastaga 1918 seotud muusikasündmustest, värvikaid peegeldusi Eesti orelimaastikust. Muu seas tänavustele juubilaridele Leonard Bernsteinile ja Rudolf Tobiasele pühendatud kontserdid,” loetles  Maidre.

Kõlapalett on sel suvel eriti värvikas, kuna ansamblis Eliisabeti orelitega kuuleb laulu, keelpille, saksofoni, fagotti ja koguni mandoliini.

Kolme suvekuu jooksul pakuvad muusikalist külakosti organistid ja muusikud maailma eri paigust: Eestist, Šveitsist, Itaaliast, Saksamaalt ja Norrast. Kõige kaugema ja külalisena saabub USA organist James Hicks, nii et esimest korda on festivalil rõõm esitleda ookeanitagust orelikunsti. Tema kontserdikava “Nordic Journey” koosneb põhjamaade muusikast, millest leiab kaalukaid siinse orelimuusika oopusigi.

Festivalile lisab pidulikkust 90 aasta juubelit tähistav Eliisabeti kiriku orel, mille ehitas Riia koolmeister Kolbe 1928. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles