Fortum ehitab Pärnu kesklinna jahutusjaama

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lai 1 planeeritava tulevase jahutusjaama eskiis.
Lai 1 planeeritava tulevase jahutusjaama eskiis. Foto: Pärnu Eke Projekt/fortum Eesti As

Fortum Eesti AS rajab Pärnusse Laiale tänavale vana jaotussõlme hoone asemele linna esimese jahutusjaama.

Kaugjahutuse projekt näeb ette seitsmemegavatise jahutusjaama ja kuni kilomeetrise jahutusvõrgu ehitamise sellesse piirkonda.

Fortum Eesti tootmis- ja jaotusjuht Marko Reigo ütles, et vana jaotussõlme lammutustööd algavad lähinädalail ja kogu kaugjahutusprojektiga on plaan valmis saada selle aasta lõpuks.

Jaam hakkab jahutuse tootmiseks kasutama nii traditsioonilisi tööstuslikke seadmeid kui Pärnu jõe külma vett vabajahutuse allikana. Eri lahenduste kombineerimine ise aastaaegadel võimaldab optimeerida külmamasinate töörežiimi ja võimsust.

Fortum Eesti juhatuse esimehe Margo Külaotsa sõnade kohaselt on Pärnu kesklinn kaugjahutuse arendamiseks väga sobib piirkond. „Siin on tihedalt äri- ja kaubandushooneid ja kultuuriasutusi, mis vajavad jahutust, et hoones oleks mõnus olla. Oleme rajanud juba kaks jahutusjaama Tartusse ja nende kogemuste ja teadmiste baasil tahame sama pakkuda klientidele Pärnus,” selgitas Külaots.

Kesklinna külmajaama hoone projekteeris Pärnu EKE Projekt.

Kaugjahutus

Kui kaugkütte eesmärk on varustada kliente soojaga, siis kaugjahutuse eesmärk on hoopis vastupidine: toota kuuekraadist jahutusvett ja varustada sellega neid, kes vajavad oma tegevuses jahutust: kaubanduskeskused, ärihooned, kultuuriasutused, spaad ja teisedki ettevõtted.


Andmed: Fortum Eesti AS


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles