Feliks Männikov: Iseseisvuse väljaku poolt

, koduloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduloolane Feliks Männikov pooldab Rüütli platsile Iseseisvusplatsi nime andmist.
Koduloolane Feliks Männikov pooldab Rüütli platsile Iseseisvusplatsi nime andmist. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu Postimehe veergudel on korduvalt võetud sõna rajatava keskväljaku nime teemal. 17. mai lehes teavitas abilinnapea Marko Šorin linlasi üksikasjalikult platsi ajaloost “Pätsi platsist Rüütli platsiks ja Iseseisvuse väljakuks”. Lisan ühe pärnakate seas levinud nime: Endla plats.

Juhuvestlustes kohvitoas, raamatupoes, väärikate ülikooli kuulajatega ja ülejäänutega jagus nime teemal arvamusi seinast seina. Väljastpoolt linna siia elama asunud inimesed on nime suhtes ükskõiksed. Küll aga suhtuvad nime valikusse nõudlikult vanema põlve pärnakad ja isegi nooremad.

Rüütlid õpetasid meid lugema, aga orjastasid maarahva ­sajandeiks. Sellest tulenevalt soovitati Vabaduse platsi, Endla ja Kalevi platsi. Siinkirjutaja ­toetab Iseseisvusväljaku nime.

Väliskülaliste hulgas tekitab arusaamatusi Endla teatri välisukse portaali monument. Mida tahetakse selle ukseavaga öelda?

Minu arvates tuleks ukserõdu kohale ennistada marmortahvel pealkirjaga “Endla teatri rõdult kuulutati 1918. aastal esimesena välja Eesti Vabariik”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles