AS Japsi lugu

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Japsi kirkavärviline tootmishoone jõe kaldal püüab pilku.
AS Japsi kirkavärviline tootmishoone jõe kaldal püüab pilku. Foto: Urmas Luik

Praegusel ajal kaks aastakümmet tagasi käis Jannseni tänaval Pärnu jõe kaldal kibe ehitustöö. Kerkis sinist ja kollast värvi tootmishoone, mis senise valdava halluse taustal mõjus pilkupüüdvalt ja värskelt. See oli AS Japsi uus tsehh, kuhu ühe katuse alla mahtusid külmhoone, kala vastuvõtu ja esmase töötlemise tsehh koos kontori- ja olmeruumidega.

Japsi kaile on vähemalt korra aastas asja paljudel pärnakatel, kes kevadise tindi ja räime ootuses paatidel kalavastaliseks käivad. Japs ostis jõeäärse krundi omaaegselt kalamajandilt ja juba siis oli firma juhi Arved Sooviku sõnutsi plaan sinna enda tootmis- ja külmhoone ehitada. Kui nüüd palusin Soovikul meenutada tollast ­aega, vastas ta, et tundub, ­nagu olnuks see kõik eile.

20 aastat tagasi oli pilt selline, et 15 Eesti ettevõtet taotlesid ekspordiluba, saatmaks Euroopa Liidu riikidesse kala ja kalatooteid. Kaheksa neist olid pärit Pärnust. Nüüdseks on küll alles vaid kaks tootjat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles