Linn tahab velotaksojuhtidelt nõuda autojuhiluba

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Velotakso Pärnus. Foto on illustratiivne.
Velotakso Pärnus. Foto on illustratiivne. Foto: Ants Liigus

Eelnõuga, mis reguleerib velotakso, lõbusõidurongi ja loomveoki kasutamist tasuliseks sõitjaveoks, soovib Pärnu linna muuta veoteenused ohutumaks, nõudes juhilt teenindajakaardi olemasolu ja mootorsõiduki juhiluba.

Niisamuti nagu taksojuht peab teenindajal olema hea maine. Seda peetakse heaks, kui juht ei ole mootorsõidukit joobes roolinud, mootorsõidukiga lubatud kiirust ületanud või tasulise sõitjaveo õigusakte rikkunud. Teenindajakaart antakse kuni aastaks ja seda ei ole võimalik saada esmase juhiloaga isikul.

Sõitjate mugavuse ja ohutuse tagamiseks peab jalgratas olema ehitatud sõitjaveoks, olema valmistajatehase ette nähtud komplekssuses ja vastama tehase kehtestatud tehnonõuetele. Sõitjaveoks on keelatud kasutada ise või ümber ehitatud, avariitunnustega või tehniliselt korrast ära ratast.

Sõitjaveoks kasutatav jalgratas peab olema kolmerattaline, kus peale juhikoha on kuni kaks istekohta. Sõitjatele peavad olema turvarihmad ning tuled, helkurid, pidurid ja signaalkell vastama nõuetele. Jalgrattale on keelatud lisada valmistajatehases mitte ettenähtud heli- ja valgustusseadmeid.

Lõbusõidurong tuleb kanda liiklusregistrisse. See peab olema ehitatud sõitjaveoks, avariitunnusteta ja tehniliselt korras. Rongil peab olema kuni kaks vagunit, millest üks on ilmastikukindel.

Lõbusõidurongile peab olema paigaldatud kaardimakseterminal ja kviitungiprinter. Seda peab saama kasutada ratastooli ja lapsevankrigagi.

Sõitjaveoks on lubatud kasutada loomveokit, millel peale juhikoha on kuni kuus istekohta. Loomveoki suurim lubatud laius on 1,6 ja pikkus 3,2 meetrit. Veokil peab olema veeremistõkis või seisupidur, taga aeglase sõiduki tunnusmärk.

Tasulise sõitjaveo sõidukijuht peab kandma teenindajakaarti, tal peab olema küllalt vahetusraha ja tal tuleb sõita sihtkohta soovitud teed pidi, mis ei kehti rongile. Juht peab teavitama sõitjat teenuse hinnast ja sõitja nõudmisel eeldatavast teenuse üldmaksumusest. Sõidukijuht peab järgima liiklusseaduse nõudeid ja andma sõitjale teenuse eest tasudes kviitungi.

Keelatud on juhtida sõidukit joobe-, haigus- või väsimusseisundis, teenindada sõitja nõusolekuta samal ajal muid isikuid ja keelduda teenindamisest mõjuva põhjuseta. Samuti ei tohi tülitada inimesi teenuse reklaamimiseks või pakkumiseks.

Muudatused, mis võimaldavad omavalitsusel lõbusõiduvedusid reguleerida, viidi ühistranspordiseadusesse selle aasta alguses. Eelnõu käsitleb ainult selliseid lõbusõite, kus teenusepakkuja ise jalgratast, lõbusõidurongi või loomveokit juhib.

Volikogu arutab jalgratta, lõbusõidurongi ja loomveoki tasuliseks sõitjaveoks kasutamise eeskirju 21. juunil linnavolikogu istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles