Eraisikud saavad KIKi toel veevärgi ja kanalisatsiooniga liituda

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reovee kogumismahuti paigaldamine. Foto on illustreeriv.
Reovee kogumismahuti paigaldamine. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) ootab eraisikute taotlusi, liitumaks ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniga või reovee kogumise nõuetekohase mahuti paigaldamiseks.

Tänasest tohivad toetust taotleda nende piirkondade elanikud, kelle majapidamine asub reoveekogumisalal, mille reostuskoormus on üle 2000 tarbija. Seda, kas elukoht paikneb niisugusel alal, kontrollige KIKi kodulehelt otsimootori kaudu või keskkonnaregistrist.

Eile allkirjastasid keskkonnaministeerium, KIK ja Eesti vee-ettevõtete liit hea tahte ja koostöölepingu, aitamaks eraisikuid toetuse taotlemisel ja rakendamisel.

KIKi juhataja Veiko Kaufmanni selgituse kohaselt on KIKile esimene kord jagada toetusi eraisikutele ja seepärast on oluline, et meetme kõik aspektid oleksid taotlejatele lihtsad ja arusaadavad. “Oleme enne toetanud nii siseriiklikust keskkonnaprogrammist kui ka struktuurifondide rahast ühisveevärgi- ja kanalisatsiooni ehitamist, kuid nüüd saame toetada eraisikuid sellega liitumiseks. Ikka selleks, et inimesed tarbiksid puhast joogivett ja reovesi oleks keskkonna hüvanguks nõuetekohaselt käideldud.”

Keskkonnaministeerium, KIK ja Eesti vee-ettevõtete liit allkirjastavad hea tahte ja koostöölepingut.
Keskkonnaministeerium, KIK ja Eesti vee-ettevõtete liit allkirjastavad hea tahte ja koostöölepingut. Foto: Arno Mikkor

Toetust jagatakse elamu ühendamiseks ühisveevärgi ja kanalisatsiooniga ning elamu kogumismahuti rajamiseks või ümberehitamiseks. Kogumismahutitele jagatakse toetust piirkondadesse, kus puudub ühiskanalisatsioon ja kus on teada, et seda ei rajata lähema viie aasta jooksul.

Ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni ühendamist toetatakse juhul, kui selleks on võimalus, aga mingil põhjusel ei ole liitutud.

Taotlemine käib e-toetuste keskkonnas või KIKi kodulehelt leitava vormi kaudu.

Toetuse suurus lähtub sarnaste ehitustööde keskmisest maksumusest ja sõltub rajatava torustiku pikkusest. Taotlusvooru eelarve on kümme miljonit eurot ja taotlusi võetakse vastu eelarve täitumiseni. Vastuvõtmise lõpetamisest teavitatakse üleriigilises päevalehes ja KIKi kodulehel. Keskmised toetussummad jäävad 2000 ja 2500 euro vahele. Toetuse väljamakset tehes peab KIK tulumaksuseaduse kohaselt makstavast toetusest kinni tulumaksu.

Toetust ei anta elamusiseste torustike ehitustööde, sealhulgas veemõõdusõlmede rajamiseks, varem tehtud tööde rahastamiseks ja hoonestamata või ehitusjärgus elamutega kinnistule torustiku rajamiseks. Kui on rajatud liitumispunkt nii vee- kui ka kanalisatsiooniga liitumiseks, on toetuse saamise eeldus liitumine mõlema teenusega. Ühe kinnistu kohta tohib esitada ühe taotluse.

Toetust antakse struktuuritoetuste 2014–2020 meetmest “Veemajandustaristu arendamine” ja Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondi rahast. Meetme töötas välja keskkonnaministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles