Tööst närtsinud vajavad restarti

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Elu pole sprint, vaid maraton. Seepärast tuleb oma jõu ja energiaga mõistlikult ümber käia,” ütleb Tammiste personali­büroo koolitaja, psühholoogi haridusega Sirje Tammiste.
“Elu pole sprint, vaid maraton. Seepärast tuleb oma jõu ja energiaga mõistlikult ümber käia,” ütleb Tammiste personali­büroo koolitaja, psühholoogi haridusega Sirje Tammiste. Foto: Urmas Luik

Organisatsiooni tervise valdkonnas koolitusi tegeva Aet Purgi hinnangul on töö olemus, keskkond ja suhtumine töösse viimastel aastakümnetel märgatavalt muutunud.

Paindlik tööaeg ja kaugtöö hajustab piire töö ja eraelu vahel. Inforohkus ja tehnoloogia muutumine vajavad kiiret otsustamist ja ümberõppimist. Suhtlemine on tehnoloogiaajastul muutunud pealiskaudsemaks ja see tekitab aina enam arusaamatusi. Kõrged ootused oma elukvaliteedi suhtes panevad inimesi seadma endale kõrgemaid eesmärke ja end piitsutama. Kõige selle keskel stressi­anum muudkui täitub.

Stress kui selline ei ole tegelikult halb, vaid mõnus seisund, mis hoiab meeled erksad ja annab meile motivatsiooni tegutseda. Pikaajaline rusutustunne, mis tihti päädib läbipõlemisega, aga kurnab organismi ja vajab sekkumist. “Kui arvuti üle kuumeneb, tundub loomulik, et pole mõtet lasta tal päris põlema minna, vaid tuleb teha väike paus ja restart. Inimesega on samamoodi,” selgitas Purk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles