Pärnumaal muutusid seakatku piirangud

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaal Tarvastu vallas seakatkus kodusigade hukkamine ja matmine.
Viljandimaal Tarvastu vallas seakatkus kodusigade hukkamine ja matmine. Foto: Marko Saarm

Audru ja Tõstamaa osavallas muudeti Aafrika seakatku tsoone.

Kuna Eestis ei ole lisandunud seakatku haigestunud kodusigu ja rakendatud on vajalikke meetmeid katku tõrjeks, otsustas Euroopa Komisjon kolmanda tsooni piirangud lõpetada. Sellega muudeti Eestis kolmanda tsooni piirangud teise tsooni omadeks.

Kitsendustega tsoonid jagunevad kolmeks: esimene ehk puhvertsoon, teine tsoon ehk kitsendustega piirkond, kus seakatk on diagnoositud metssigadel, ja kolmas tsoon ehk kitsendustega piirkond, kus seakatk on tuvastatud kodusigadel.

“Veterinaar- ja toiduameti ning ministeeriumi ametnikud on pidanud Aafrika seakatku tõrjemeetmete ja -strateegia üle Euroopa Komisjoniga pikki läbirääkimisi, arvestades kolme aasta jooksul kujunenud teadmisi ja kogemusi,” ütles maaeluminister Tarmo Tamm. “Hea meel on tõdeda, et meie jõupingutused on vilja kandnud ja kõik 2017. aastal kodusigadel tuvastatud nakkusjuhtude tõttu kehtestatud piirangud lõpetatakse.”

Minister rõhutas, et seakasvatajad ei tohi nõuete täitmises järele anda ja neil tuleb endiselt täpselt kõiki kehtestatud bioohutuse nõudeid täita, et katk ei pääseks farmi.

Teises tsoonis on ikka veel on keelatud transportida elusaid metssigu mujale riikidesse. Samuti tuleb tagada, et kõnealustest piirkondadest ei lähetataks värsket uluksealiha ja sellisest lihast koosnevaid või seda sisaldavaid valmistisi ja tooteid muudesse liikmesriikidesse või sama liikmesriigi muudesse piirkondadesse. Valmististe-toodete hulka ei kuulu konservid.

Kolmandas tsoonis olid siiani Saaremaalt Laimjala, Orissaare, Pöide, Valjala ja pool Leisi valda, Pärnumaalt senised Audru ja Tõstamaa vald, Lääne-Nigula vald ja selle lähivallad, kuid nüüdsest loetakse neid teise tsooni kuuluvateks. Siiani on seakatkust puutumata Hiiumaa, jäädes seega esimesse tsooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles