Eestlased neljakordistasid piiri-Läti alkoholitulu

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alko-1000 Marketi nimeline alkoholipood Eesti-Läti piiril.
Alko-1000 Marketi nimeline alkoholipood Eesti-Läti piiril. Foto: Arvo Meeks

Läti maksuameti andmetel müüdi Eesti ­piiri äärsetes linnades Valkas, Ainažis, Rūjienas (Ruhjas) ja Apes (Opas) mullu ligemale kaheksa miljonit liitrit kanget alkoholi ja umbes 16 miljonit liitrit õlu. 2016. aastal seevastu kaks miljonit liitrit kanget alkoholi ja üheksa miljonit liitrit õlut.

Läti uudisteagentuuri (LETA) andmetel laekus möödunud aastal Läti riigikassasse piirialalt müüdud alkoholilt saadud maksudest 25,5 miljonit eurot ehk 13 protsenti kogu riigi alkoholimüügi tulust. Aasta varem jäi see näitaja samas piirkonnas alla seitsme miljoni euro (pea neli korda vähem kui 2017. aastal).

Ühtlasi laekus Läti maksuameti teatel tänavu esimeses veerandis ­riigikassase alkoholimaksudest 9,11 miljonit eurot enam tulu kui läinud aastal. Oma osa mängis selles 1. märtsist tõusnud aktsiis.

Üleeile vast valminud uuringu “Eesti alkoholiturg, alkoholi tarbimine ja alkoholipoliitika 2017. aastal” tulemusi tutvustanud Eesti konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu jutu järgi on piirikaubanduse kasv ootuspärane ja võib jätkuda. “Selle aasta kohta prognoosisime piirikaubanduse kasvu, sest eelmisel aastal tõusis õlleaktsiis väga järsult poole aasta pealt,” sõnas ta ja lisas, et eesseisvad suured jaaniostud tehakse tõenäoliselt teiselt poolt piiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles