Loodusfestival laieneb Pärnusse

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsk. Foto on illustreeriv.
Sääsk. Foto on illustreeriv. Foto: Toomas Huik/Postimees

Homsest laupäevani vältav loodusfestival laieneb tänavu Tartust Pärnu ja Tallinna.

70 üritusest koosneva programmi lõpetab loodusvaatluste kahepäevane maraton, mis jõuab väikelinnadessegi.

Pärnu loodusmajas kestavad vaatlused reede lõunast laupäeva lõunani. Juhendajaga uuritakse taimi, veeselgrootuid, putukate ööpüüki, linde ja taevast. Minizoos tehakse festivali ajal ekskursioone.

Loodusfestivali projektijuhi Andro Truuvergi jutu järgi hakkavad inimesed jääma üha loodusvõõramaks. „Aeg-ajalt on meil kõigil vaja väikest meeldetuletust, et pöörata rohkem tähelepanu keskkonnale, kus elame,“ ütles Truuverk.

Festivali võtab kokku reedel ja laupäeval kogu Eestis toimuv loodusvaatluste maraton, mille jooksul uurivad loodushuvilised oma kodukoha elurikkust. Maraton võtab eeskujuks rahvusvahelise vaatlusformaadi BioBlitz: kindlas paigas ja määratud ajavahemikul tuvastatakse nii palju looma-, taime- ja seeneliike kui võimalik.

Liike saab jäädvustada nutiseadme ja fotoaparaadi abil. „Paljusid liike annab vaadelda ka ilma binokli või luubita. Seega ei takista varustuse puudumine vaatlusmaratonil osalemist,” ütles Truuverk, lisades, et osalejatele on abiks kogenud loodusvaatlejad.

Vaatlustulemused registreeritakse andmebaasides, mida oma teadustöös kasutavad loodusteadlased kõikjalt maailmast.

„Meie üks suuremaid eesmärke on tuua noored looduse uurimise juurde. Tartu ülikoolis arendatavad teadusandmete digilahendused annavad festivalile nüüdisaegse raamistiku ja õpetavad kõigile harrastajatele teaduse uurimise tänapäevaseid võtteid,” seletas Tartu ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia direktor Urmas Kõljalg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles