Põud võtab võimust vihma kiuste

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile öösel mõnel pool sadanud vihm niisutas vaid kartulipõllu pealispinda, muutes seestpoolt tuhkkuiva pinna triibuliseks.
Eile öösel mõnel pool sadanud vihm niisutas vaid kartulipõllu pealispinda, muutes seestpoolt tuhkkuiva pinna triibuliseks. Foto: Urmas Luik

Enne jaani vihm enam väärt kui kuninga kroon – seda vanarahva võrdlust tuletavad meelde need, kellel suviviljaoras kuivatriibuline ja muru kõrbepruun. Tõik, et ilmateatajad sellegi nädala paariks päevaks sadu ja kõuekõminat ennustavad, lohutab saagilootjaid vähe, sest taevaluugi vahelt ootavad nad maa korralikku kastmist.

“Meie savimaadele külvatud viljast osa on triibuline, osa suvivilja pole veel tõusnudki,” seletab silmaga nähtavat kauaaegne kogenud põllumees, OÜ Vändra juhataja Ilmar Teevet. “Mina­ võrdlen seda kevadet 1978. aasta omaga, kui esimene vihm tuli jaanipäeval. Aga nii suuresti kui praegu pole vili varem tõusmata olnud.”

Teeveti arvates saavad viljakasvatajad ligemale kuu kestnud kuivusest üle vaid siis, kui nad igal nädalal orast leheväetisega turgutavad, kuid see tähendab lisakulu ja ilmataat ju arveid vastu ei võta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles